Suroviny
- 800 g očisteného
- vykosteného a stiahnutého mäsa zo šťuky
- 60 g masla
- 100 g očistených šampiňónov
- 2 dl bieleho vína
- 2 dl silného rybieho vývaru
- 30 g múčneho masla
- 1 žĺtok
- 3 dl kyslej hustej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Očistené mäso najskôr opláchneme, osušíme a pokrájame na porcie. Potom osolíme, okoreníme a na rozohriatom masle z obidvoch strán opečieme. Opečené porcie mäsa zo šťuky zalejeme horúcim vývarom a vínom. Šampiňóny pokrájame na plátky, pridáme k mäsu, zakryjeme pokrývkou a necháme dusiť približne 15 minút.
Ak je už mäso zo šťuky udusené, tak ho vyberieme zo šťavy a šťavu necháme vyvariť na polovičné množstvo. Potom ju zahustíme múčnym maslom a dôkladne prevaríme. Nakoniec v smotane rozšľaháme žĺtko, zjemníme ňou omáčku a poriadne prehrejeme.
Po zjemnení už omáčku nesmieme variť, pretože varením sa žĺtok zrazí. Šťuku dusenú na bielom víne podávame s varenými zemiakmi, ktoré posypeme posekanou petržlenovou vňaťou.