Ružové plátky jemného steaku podávané s maslovou omáčkou z červeného vína.
Ingrediencie
- 1 hrubý steak
- 1 veľká šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- 1 a 1/4 lyžičky soli
- 4 lyžice masla
- 2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo tymianu
- 1 lyžica balzamikového octu
- 3/4 šálky hovädzieho vývaru
- 1/2 šálky suchého červeného vína, napríklad Cabernet Sauvignon
- 1/4 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Postup
- Pred prípravou nechajte steak odpočívať pri izbovej teplote približne 30 minút až 1 hodinu. Položte ho na tanier vystlaný papierovou utierkou a osušte ďalšími papierovými utierkami. Pomôže to vysušiť povrch mäsa, čím sa vytvorí lepšia kôrka.
- Nadrobno nakrájajte 1 veľkú šalotku (asi 1/2 šálky). Ošúpte a roztlačte 1 strúčik cesnaku.
Tesne pred tepelnou úpravou steak hojne posypte 1 lyžičkou soli a dbajte na to, aby ste steak pokryli aj po stranách. - Rozohrejte panvicu na vysokom ohni asi 5 minút. Opatrne vložte steak do rozpálenej panvice a smažte, kým sa nevytvorí dostatočná kôrka a steak sa už nebude lepiť na panvicu, približne 2 minúty.
- Obráťte a 1 minútu opekajte z druhej strany. Pokračujte vo varení a obracaní každú minútu, kým steak nedosiahne požadované prepečenie.
- Steak preložte na čistú dosku na krájanie, aby si odpočinul. Medzitým pripravte omáčku z červeného vína.
- Znížte teplotu na stredne vysokú. Do panvice pridajte 2 lyžice masla a šalotku. Za stáleho miešania restujte, kým sa maslo nerozpustí a šalotka nebude voňavá, 30 sekúnd až 1 minútu. Pridajte cesnak, 2 vetvičky čerstvého rozmarínu alebo tymianu a 1 lyžicu balzamika. Varte, kým šalotka nezhnedne, 30 sekúnd až 1 minútu. Pridajte 3/4 šálky hovädzieho vývaru a 1/2 šálky suchého červeného vína a varte, kým sa nezredukuje na približne 1/2 šálky, 7 až 9 minút.
- Vyberte a vyhoďte stonky cesnaku a byliniek. Pridajte zvyšné 2 lyžice masla, zvyšnú 1/4 lyžičky soli a 1/4 lyžičky čierneho korenia a šľahajte, kým sa maslo nerozpustí.
- Odstavte panvicu z ohňa. Steak nakrájajte na tenké plátky a podávajte s omáčkou z červeného vína.