Hlavné jedláRecepty

Recept na steak so smotanovou omáčkou s korením

Jedna z mojich najobľúbenejších omáčok na steaky. Omáčka z brandy alebo koňaku, hovädzieho vývaru, smotany a množstva drvených zrniečok korenia. Je vyrobená len zo 4 ingrediencií.

Ingrediencie

  • 2,3 kg steakov
  • soľ a korenie
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Omáčka:

  • 85 ml brandy alebo koňaku
  • 185 ml hovädzieho vývaru
  • 125 ml smotany
  • 2-3 lyžičky nahrubo rozdrveného celého čierneho korenia

Postup

  1. Steaky vyberte z chladničky 20 minút pred plánovanou prípravou.
  2. Korenie rozdrvte pomocou valčeka, mažiara, tĺčika alebo bočnej strany tvrdého noža.
  3. Tesne pred pečením steaky z oboch strán hojne posypte soľou a čiernym korením.
  4. Na panvici rozohrejte olej na vysokej teplote, až kým sa z neho nebude dymiť.
  5. Pridajte steaky a prvú stranu opekajte 2 minúty, kým sa nevytvorí pekná kôrka, potom ich otočte a druhú stranu opekajte 2 minúty (pre stredne prepečený steak).
  6. Steaky naukladajte na seba a potom pomocou klieští opečte tukový pás.
  7. Preneste na tanier, voľne zakryte fóliou a nechajte odpočívať, kým pripravíte omáčku.

Omáčka:

  1. Do tej istej panvice pridajte brandy alebo koňak a nechajte ho rýchlo variť, pričom dno panvice oškrabávajte, kým sa z väčšej časti nezredukuje a nebude cítiť ostrý alkoholový zápach, približne 1 minútu.
  2. Pridajte vývar, priveďte ho do varu a nechajte prudko vrieť 2 až 3 minúty alebo kým sa nezredukuje na polovicu.
  3. Znížte teplotu na strednú.
  4. Pridajte smotanu a korenie, premiešajte a potom varte 1 až 2 minúty, kým nezhustne (nenechajte ho prudko zovrieť).
  5. Omáčku ochutnajte a podľa chuti ju osolte (a okoreňte).
  6. Steaky preložte na nahriate taniere.
  7. Prelejte ich omáčkou.
  8. Okamžite podávajte.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang