Jedna z mojich najobľúbenejších omáčok na steaky. Omáčka z brandy alebo koňaku, hovädzieho vývaru, smotany a množstva drvených zrniečok korenia. Je vyrobená len zo 4 ingrediencií.
Ingrediencie
- 2,3 kg steakov
- soľ a korenie
- 1 lyžica rastlinného oleja
Omáčka:
- 85 ml brandy alebo koňaku
- 185 ml hovädzieho vývaru
- 125 ml smotany
- 2-3 lyžičky nahrubo rozdrveného celého čierneho korenia
Postup
- Steaky vyberte z chladničky 20 minút pred plánovanou prípravou.
- Korenie rozdrvte pomocou valčeka, mažiara, tĺčika alebo bočnej strany tvrdého noža.
- Tesne pred pečením steaky z oboch strán hojne posypte soľou a čiernym korením.
- Na panvici rozohrejte olej na vysokej teplote, až kým sa z neho nebude dymiť.
- Pridajte steaky a prvú stranu opekajte 2 minúty, kým sa nevytvorí pekná kôrka, potom ich otočte a druhú stranu opekajte 2 minúty (pre stredne prepečený steak).
- Steaky naukladajte na seba a potom pomocou klieští opečte tukový pás.
- Preneste na tanier, voľne zakryte fóliou a nechajte odpočívať, kým pripravíte omáčku.
Omáčka:
- Do tej istej panvice pridajte brandy alebo koňak a nechajte ho rýchlo variť, pričom dno panvice oškrabávajte, kým sa z väčšej časti nezredukuje a nebude cítiť ostrý alkoholový zápach, približne 1 minútu.
- Pridajte vývar, priveďte ho do varu a nechajte prudko vrieť 2 až 3 minúty alebo kým sa nezredukuje na polovicu.
- Znížte teplotu na strednú.
- Pridajte smotanu a korenie, premiešajte a potom varte 1 až 2 minúty, kým nezhustne (nenechajte ho prudko zovrieť).
- Omáčku ochutnajte a podľa chuti ju osolte (a okoreňte).
- Steaky preložte na nahriate taniere.
- Prelejte ich omáčkou.
- Okamžite podávajte.