Steaková klasika. Táto korenistá smotanová omáčka so šťavnatým steakom tvorí dokonalú kombináciu. A pripravíte ju len zo 4 ingrediencií.
Ingrediencie
Na steaky:
- 2 kg mäsa na steaky
- Soľ a korenie
- 1 lyžica rastlinného oleja
Na omáčku:
- 1/3 šálky brandy alebo koňaku
- 3/4 šálky hovädzieho vývaru/bujónu
- 1/2 šálky smotany
- 2-3 lyžičky nahrubo podrveného celého čierneho korenia
Postup
- Vyberte steaky z chladničky 20 minút pred plánovanou prípravou.
- Korenie rozdrvte pomocou valčeka alebo mažiara.
- Tesne pred varením obe strany steaku bohato posypte soľou a čiernym korením.
- Olej zohrejte na panvici na vysokej teplote, kým nezačne dymiť.
- Pridajte steaky a pečte z prvej strany 2 minúty, potom otočte a pečte druhú stranu 2 minúty (pre medium rare). Vyberte z panvice.
- Do tej istej panvice pridajte brandy alebo koňak a nechajte rýchlo podusiť, kým neprestane byť cítiť alkoholový zápach (približne 1 minútu).
- Pridáme vývar, privedieme k varu a necháme vrieť 2 až 3 minúty alebo kým sa nezredukuje na polovicu.
- Znížte teplotu na strednú. Pridáme smotanu a korenie, premiešame a potom dusíme 1 a 1/2 až 2 minúty, kým nezhustne (nenechajte rýchlo zovrieť).
- Ochutnajte omáčku, prípadne dochuťte.
- Položte steaky na zohriate servírovacie taniere. Polejte omáčkou a ihneď podávajte.