Tento lahodný recept je hotový za 90 minút a z nižšie uvedených ingrediencií sa môžu najesť až 4 osoby.
Ingrediencie
- 1/2 malej cibule, nadrobno nakrájanej
- 1 kocka hovädzieho vývaru
- 2 malé poháre (150 ml) whisky
- 100 ml vody
- 1 lyžica celého čierneho korenia, rozdrveného
- 1 lyžica bieleho vínneho octu
- 1 lyžica dijonskej horčice
- 1 hrnček nasekanej petržlenovej vňate
- 250 ml smotany
- 4 lyžice rastlinného oleja
- 4 rebierkové steaky
Na paradajkový krém:
- 6 čerstvých paradajok, prekrojených na polovicu
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- štipka soli
- štipka hrubo mletého čierneho korenia
- štipka kryštálového cukru
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Paradajky vložte na plech a potom ich pokvapkajte olejom a octom. Posypeme soľou, korením a cukrom.
- Vložte do predhriatej rúry a pečte 1 hodinu, aby sa paradajky upiekli. Stále ich polievajte lyžicou oleja a octu, aby sa pekne leskli.
- Potom pripravte omáčku tak, že do hrnca dáte cibuľu, kocku bujónu, whisky, vodu, zrnká korenia, ocot a horčicu.
- Priveďte do varu, potom varte, kým sa nezredukuje na 3/4, potom pridajte petržlenovú vňať a smotanu, znovu povarte a stiahnite z ohňa.
- Dobre osolíme a okoreníme, potom prikryjeme potravinovou fóliou.
- Medzitým rozohrejte gril alebo panvicu, aby bola pekne horúca, a pridajte trochu oleja.
- Steaky dobre osolíme a okoreníme a grilujeme, kým nie sú podľa našich predstáv. Bude to trvať 4 až 8 minút z každej strany.
- Po opečení ich vyberte z panvice a nechajte 5 minút odpočívať v teple.
- Podávajte s uvarenými hranolkami a veľkým množstvom rukoly.