Patríte aj vy k milovníkom hríbov? Nás okrem dubákov chuťovo oslovili najmä kuriatka, ktoré sme použili ako hlavnú ingredienciu v nasledovnom recepte. V spojení s polentou a petržlenom sú priam očarujúce.
Doba prípravy: 45 min.
Na 4 porcie potrebujeme:
- 400 g kuriatok alebo iných hríbov (šampióny, dubáky..)
- 3 väščie šalotky
- 3 halúzky rozmarínu
- 2 PL masla
- 1 ČL (hnedého cukru)
- olivový olej
- za hrsť petržlenovej vňate
- bylinkovú soľ
- 200 g polenty
Postup: Kuriatka očistíme a väčšie exempláre nakrájame na menšie, gustióznejšie kúsky. Šalotky očistíme a pozdĺž nakrájame na švrtinky. V panvici rozohrejeme olej a šalotky opečieme na vyššej teplote pribl. 3 min. Potom pridáme cukor, necháme krátko skaramelizovať, premiešame a pridáme maslo. Keď je maslo roztopené, pridáme kuriatka a rozmarín. Dobre premiešame a pri miernej teplote necháme pod pokrievkou 10 min. variť.
V druhom hrnci necháme zovrieť 1 l vody, osolíme, pridáme trošku masla a odstavíme zo šporáka. Potom vmiešame polentu a necháme 10 – 15 min. odstáť. Každé 2 – 3 min. premiešame. Keď je polenta hotová, osolíme ju bylinkovou soľou a vmiešame nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Tip: petržlenovú vňať vmiešajte len do polovice polenty a naservírujte 2 druhy.
Polentu necháme trošku vychladnúť a potom ju pomocou polievkovej lyžice naservírujeme na tanier v tvare knedličiek. Pridáme kuriatka s maslovou šťavou.