Recepty

Recept na špenátový koláč – quiche

Čerstvé špenátové listy sú ideálne jarných jedál. Keď sa už dostatočne najete surových listových šalátov, skúste pridať čerstvý špenát do krémového koláča quiche.

Suroviny

  • 1/2 balenia chladeného alebo mrazeného koláčového (alebo použite domáce)
  • 3 veľké vajcia
  • 1 a 1/2 šálky plnotučného mlieka (alebo hustej smotany)
  • 1 lyžička soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 a 1/2 šálky strúhaného údeného syra Gouda
  • 2 šálky čerstvého baby špenátu (prípadne 1 balenie mrazeného nasekaného špenátu)

Postup

  1. Cesto rozvaľkajte tak, aby sa zmestilo doväčšej okrúhlej koláčovej formy.
  2. Vtlačte ho do formy vyloženej papierom na pečenie a previs preložte pod neho. Dajte na 30 minút do mrazničky.
  3. Medzitým umiestnite mriežku do dolnej tretiny rúry a vyhrejte ju na 180 °C.
  4. Korpus vyložte papierom na pečenie a naplňte koláčovým závažím alebo sušenými fazuľami. Pečte v dolnej časti rúry 20 minút. Odstráňte závažia a papier. Pečte ešte 10 až 15 minút, kým nezačne hnednúť. Odstavte, aby mierne vychladol.
  5. V stredne veľkej miske vyšľahajte vajcia, mlieko, soľ a niekoľko štipiek korenia, kým sa nespoja do peny a odložte bokom.
  6. Koláčovú kôrku posypte polovicou syra. Navrch dajte špenát, posypte zvyšným syrom a zalejte vaječnou zmesou.
  7. Pečte, kým okraje nie sú pevné, ale stred sa ešte trochu kolíše, 30 až 40 minút.
  8. Nechajte vychladnúť aspoň 20 minút. Podávajte teplé, pri izbovej teplote alebo aj studené, podľa vašej chuti.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang