Hlavné jedláReceptyVegan/Vegetarian

Recept na špenátový gratin

Zmes špenátu, bielej omáčky a syra zapečená do sýteho nákypu.

Ingrediencie

  • maslo na potretie zapekacej misy
  • 1,5 kg mrazeného nasekaného špenátu
  • 150 g syra
  • 1/2 stredne veľkej cibule
  • 5 lyžíc masla
  • 1 a 1/4 lyžičky soli, rozdelené, plus ďalšie podľa potreby
  • 1/4 šálky hladkej múky
  • 3 šálky plnotučného mlieka
  • 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
  • 1/3 šálky strúhanky
  • 2 lyžice strúhaného parmezánu

Postup

  1. Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 210 ºC. Potrite nádobu na pečenie maslom.
  2. Do veľkej misy vhodnej do mikrovlnnej rúry vložte špenát a rozmrazte ho (7 až 8 minút).
  3. Medzitým nastrúhajte syr nahrubo. Nakrájajte cibuľu. Rozmrazený špenát preložte do cedidla umiestneného v dreze. Špenát po hrsti vyžmýkajte, aby ste odstránili čo najviac vlhkosti, a vráťte ho do misy.
  4. Vo veľkom hrnci na strednom ohni rozpustite 5 lyžíc masla. Jednu polievkovú lyžicu prelejte do malej žiaruvzdornej misky.
  5. Do zvyšného masla v hrnci pridajte cibuľu a 1/4 lyžičky soli a za občasného miešania varte na miernom ohni, kým nezmäkne, približne 5 minút. Posypte 1/4 šálky hladkej múky a 1 minútu neustále miešajte, aby sa múka rozpustila.
  6. Za stáleho miešania pomaly prilievajte 3 šálky plnotučného mlieka a miešajte, kým sa múka úplne nerozpustí. Na stredne silnom ohni za častého miešania priveďte do varu. Pridajte syr, zvyšnú 1 lyžičku soli a 1/4 lyžičky čerstvo nastrúhaného muškátového orieška a miešajte, kým sa syr nerozpustí a omáčka nezačne bublať. Odstavte hrniec z ohňa.
  7. Pridajte špenát a miešajte, kým sa v omáčke dobre neobalí, pričom všetky hrudky rozbite o dno hrnca alebo o steny, aby sa rozbili. Ochutnajte a podľa potreby dochuťte ešte soľou. Preneste do zapekacej misy a rozotrite do rovnomernej vrstvy.
  8. Do misky s odloženým rozpusteným maslom pridajte 1/3 šálky strúhanky a 2 lyžice strúhaného parmezánu a premiešajte. Špenátovú zmes posypte zmesou strúhanky.
  9. Pečte, kým gratin nie je na povrchu zlatohnedý a na okrajoch sa neobjavia bublinky, približne 30 minút. Pred podávaním nechajte 5 minút vychladnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang