Suroviny
- špargľa
- 2 žĺtky
- 0.5 dl mlieka
- 0.5 dl oleja
- 0.5 dl sladkej smotany
- polovicu citróna
- mleté biele korenie
Postup
Špargľa: Najskôr odrežeme tvrdú drevnatú spodnú časť špargle a očistíme z vlákien vždy od hlavičky dole. Aby nesčernela, namočíme ju do studenej vody.
Pred varením ju zviažeme (po 6-10 kusov) a postavíme do hrnca s osolenou vodou s hlávkami hore. Stačí keď budú vo vode len do polovice, krehké hlávky sa varia v pare. Varíme 10 – 15 minút.
Omáčka: Vajíčka oddelíme na žĺtka a bielka. Budeme potrebovať iba žĺtka. Oddelené vaječné žĺtky vložíme do misy, zamiešame s mliekom a pomaly sa primieša olej. Potom sa misa postaví na nádobu s vriacou vodou a za stáleho miešania sa zmes zahreje (treba dávať pozor, aby sa žĺtky nezrazili).
Nakoniec sa primieša smotana. Omáčka odstavená z pary sa dochutí soľou, mletým bielym korením, citrónovou šťavou. Necháme dobre vychladiť.