Špargľa patrí medzi prvú jarnú zeleninu, ktorá v záhrade vykukne spod zeme. Hoci domáca, dopestovaná bude ešte nejaký čas schovaná, v obchodoch už čerstvé stonky nájdete. Tento zaujímavý recept je zelenším variantom klasických „pigs in the blanket“ – obaľovaných párkov, ktoré sa po celej západnej Európe jedia ako rýchle občerstvenie.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 3 polievkové lyžice dižónskej horčice
- 2-3 hrste nastrúhaného tvrdého syra
- Tenké plátky proscciuta
- 20 kusov zelenej alebo bielej špargle
- Olej
Postup:
Na jemne pomúčenej ploche vyvaľkajte lístkové cesto do štvorca rozmerov 25x25cm. Cesto natrite horčicou, posypte syrom a vyložte tenkými plátkami prosciutta. Cesto vyložené náplňou prekrojte na polovicu, a každú polovicu na 10 prúžkov.
Odrežte zo špargle stvrdnutú časť stopky a obtočte prúžky cesta okolo špargle. Vyložte veľký plech papierom na pečenie a poukladajte špargľu na plech.
Potrite cesto olejom a predhrejte svoju rúru Klarstein Gusteau na 220 °C. Pečte 20-25 minút, pokým cesto nezozlatne, šunka nie je chrumkavá a špargľa nezmäkne.
Po dopečení nechajte vychladnúť na mriežke, a môžete podávať.