Recepty

Špagety s mäsovými guľkami – recept

Stačí požiadat všetkých v rodine o pomoc pri valcovaní mäsových guľôčok a čoskoro bude jedna večera na stole a druhá v mrazničke. A (ne)mäsové guľky so špagetami určite potešia vegánskych členov vašej rodiny.

Ingrediencie

  • 8 kvalitných bravčových klobás
  • 1 kg mletého hovädzieho mäsa
  • 1 cibuľa nakrájaná nadrobno
  • ½ veľkého zväzku plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
  • 85 g parmezánu, nastrúhaného, plus extra na podávanie
  • 100 g čerstvej strúhanky
  • 2 vajcia rozšľahané vidličkou
  • olivový olej na opekanie
  • špagety na podávanie (asi 100 g na porciu)

Omáčka:

  • 3 lyžice olivového oleja
  • 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
  • 4 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok
  • 125 ml červeného vína
  • 3 lyžice práškového cukru
  • ½ veľkého zväzku plocholistej petržlenovej vňate, jemne nasekanej
  • niekoľko lístkov bazalky

Postup

  1. Najprv si pripravte mäsové guľky. Klobásy zbavte kože a mäso vytlačte do veľkej misy.
  2. Pridajte mleté mäso, cibuľu, petržlen, parmezán, strúhanku, vajcia a veľa korenia. Mäso poriadne premiešajte – čím viac ho roztlačíte, tým jemnejšie budú mäsové guľky.
  3. Rúru predhrejte na 200 °C. Z mletého mäsa vyvaľkajte asi 50 mäsových guľôčok veľkosti golfovej loptičky. Všetky mäsové guľôčky si odložíme na zmrazenie, pričom na jednu porciu si ich necháme asi päť, a zvyšok rozložíme do veľkého pekáča – mäsové guľôčky lepšie zhnednú, ak budú trochu rozmiestnené.
  4. Pokvapkajte trochou oleja (asi 1 lyžička na porciu), pretrepte, aby sa obalili, a potom pečte 20-30 minút, kým nezhnednú.
  5. Medzitým pripravte omáčku. Vo veľkej panvici zohrejte olivový olej, pridajte strúčiky cesnaku a 1 minútu ich opekajte.
  6. Vmiešajte nakrájané paradajky, červené víno, ak ho používate, kryštálový cukor, petržlenovú vňať a korenie. Varte 15-20 minút, kým mierne nezhustne.
  7. Vmiešajte niekoľko lístkov bazalky, ak ich používate, lyžicou odoberte porcie na zmrazenie a potom pridajte uvarené mäsové guľky do panvice, aby sa udržali teplé, zatiaľ čo budete variť špagety v hrnci s vriacou osolenou vodou.
  8. Omáčku a mäsové guľôčky nalejte na špagety alebo ich premiešajte a podávajte s extra parmezánom a niekoľkými lístkami bazalky.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang