Cestoviny carbonara sú jedným z tých jedál, ktoré vás nechajú v úžase, keď zistíte, že sa vyrábajú len zo štyroch základných ingrediencií: cestovín, slaniny, vajec a syra.
Ingrediencie
- 4 veľké vajcia
- 1 a 1/2 šálky jemne nastrúhaného syra Pecorino Romano, plus ďalší na servírovanie
- 3/4 lyžičky soli
- 350 g špagiet v surovom stave
- 120 g slaniny, nakrájanej na kocky
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec s osolenou vodou.
- Medzitým dajte vajcia, syr a soľ do stredne veľkej misy a zmiešajte ich.
- Do vody pridajte špagety a varte, kým nie sú al dente, približne 10 minút alebo podľa pokynov na obale.
- Medzitým vložte slaninu do veľkého hrnca na stredný oheň a smažte ju, kým nie je chrumkavá a tuk sa nevyškvarí, približne 8 minút.
- Odstráňte z ohňa.
- Slaninu preložte pomocou dierkovanej lyžice na tanier vystlaný papierovými utierkami a odložte bokom.
- Hrniec neumývajte.
- Keď sú cestoviny hotové, vyhraďte si 2 šálky vody z cestovín.
- Cestoviny sceďte a pridajte do hrnca so slaninovým tukom.
- Pridajte 1/2 šálky vody na cestoviny a dôkladne premiešajte, aby sa cestoviny obalili.
- Počas šľahania vaječnej zmesi pomaly prilievajte 1/2 šálky vody z cestovín, aby sa vajcia rozmiešali.
- Za stáleho miešania cestovín pomaly prilievajte vaječnú zmes.
- Omáčka by mala byť lesklá a pokrývať špagety.
- Ak je omáčka príliš hustá, pridajte po lyžiciach viac vody z cestovín, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu. Nemusíte použiť všetku vodu z cestovín.
- Cestoviny preložíme do misiek, posypte odloženou slaninou a ďalším syrom.
- Okamžite podávajte.