Tieto chrumkavé, vyprážané, zlatisté jarné závitky si vás získajú ako najlepšie predjedlo.
Ingrediencie
- 18 čerstvých alebo mrazených plátkov ryžového cesta
- 3 veľké šampiňóny portobello
- 1/2 stredne veľkej kapusty
- 1 stredne veľká červená paprika
- 3 veľké mrkvy
- 3 lyžice olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica pálivej omáčky
- 2 lyžičky sezamového oleja
- 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia
- 3 stredne veľké šalotky
- 2 lyžice vody
- 1 lyžica kukuričného škrobu
- 5 až 6 šálok oleja na vyprážanie
- sladká chilli omáčka na podávanie
Postup
- Odrežte stonky z 3 veľkých šampiňónov portobello a nakrájajte ich na plátky. Nakrájajte 1/2 stredne veľkej zelenej kapusty na tenké rezance, kým nezískate 8 šálok. Orežte 1 stredne veľkú červenú papriku a nakrájajte ju na kolieska. Ošúpte 3 veľké mrkvy a nakrájajte ich na kolieska.
- Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 3 lyžice olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte huby, kapustu a 1/2 lyžičky soli. Za občasného miešania varte, kým kapusta nezvädne približne na polovicu, 5 až 6 minút.
- Pridajte papriku a mrkvu a za občasného miešania varte, kým zelenina nezmäkne, 3 až 4 minúty. Pridajte 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžicu štipľavej omáčky, 2 lyžičky sezamového oleja a 1/2 lyžičky mletého bieleho korenia. Premiešajte a pokračujte vo varení, kým v panvici nezostane žiadna voda, približne 10 minút.
- Preneste na plech s okrajmi a rozložte do rovnomernej vrstvy. Nechajte úplne vychladnúť, 30 až 45 minút. Medzitým nadrobno nakrájajte biele a zelené časti 3 cibúľ.
- Pridáme ich k zeleninovej zmesi a premiešame. Do malej misky dáme 2 lyžice vody a 1 lyžicu kukuričného škrobu a premiešame. Vyberte z obalu 18 ryžových plátkov a položte ich na pracovnú plochu alebo tanier. Prikryte ich vlhkou papierovou utierkou, aby nevyschli. Veľký plech na pečenie vyložte papierom alebo silikónovou podložkou na pečenie.
- Položte 1 plátok na pracovnú plochu do tvaru kosoštvorca. Do stredu obalu dajte asi 1/3 šálky náplne a vytvarujte z nej 4 cm dlhú rolku. Ľavú a pravú stranu obalu pevne preložte cez náplň.
- Namočte prst do zmesi kukuričného škrobu a naneste na horný roh obalu. Zrolujte ho zdola nahor do pevného závitku. Položte na dosku na krájanie alebo na tanier. Zopakujte zrolovanie zvyšných jarných závitkov.
- Ak pripravujete vopred, môžete naplnené jarné závitky v tejto fáze zmraziť.
Na stredne silnom ohni rozohrejte dostatočné množstvo oleja. Medzitým umiestnite drôtenú mriežku na plech na pečenie. - Smažte dávky po 3 až 4: Do horúceho oleja pridajte rolky a smažte ich do zlatohneda po celej ploche, pričom ich podľa potreby otáčajte paličkami alebo kliešťami, spolu 2 až 3 minúty. Preneste na mriežku. Podávajte so sladkou čili omáčkou.