Medvedí cesnak má podobne ako sám medveď veľkú silu, len liečivú. Povráva sa, že ho po zimnou spánku medvede jedia, aby si prečistili črevá a krv. Je jednou z prvých jarných čerstvých rastlín, tak v našom jedálničku určite nesmie chýbať.
Čas prípravy: aktívny čas prípravy: 25 min (odpočívanie cesta v chladničke: 1 – 2 hodiny, pečenie: 35 min.)
Potrebujeme:
Na cesto:
- 200 g špaldovej múky
- 100 g chladeného masla
- 1 vajíčko
- 1/2 ČL soli
Na plnku:
- cca 250 g špenátu
- jednu veľkú viazaničku medvedieho cesnaku
- tempeh (použili sme smažený)
- za veľkú hrsť slnečnicových semiačok
- sójovú smotanu (200 ml)
- 2 vajíčka
- zmes korenia (soľ, cibuľa, koriander, rasca, paradajky, cesnak, kurkuma, zeler, biele korenie, oregáno, muškátový orech, bobkový list, zázvor a kôpor). My sme už kúpili takúto hotovú zmes, takže vy si kľudne vytvorte svoju. Nemusia byť zastúpené všetky koreniny, ale kurkuma, muškátový orech, rasca a čierne korenie koláču dodávajú celkom šmrnc.
Najprv by sme ste si mali pripraviť cesto, keďže má chvíľu odpočívať v chladničke. Kľudne si ho môžete pripraviť aj deň vopred. Počká v chladničke.
Postup: preosiatu múku zmiešame so soľou. V strede urobíme priehlbinku, do ktorej vložíme na kocky pokrájané maslo a pridáme 1 vajíčko. Zmes dôkladne spracujeme rukami, kým nám vznikne kompaktné cesto. Cesto vyformujeme do guličky, zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho jednu až dve hodinky odstáť v chladničke.
Teraz si na panvici zohrejeme olej a osmažíme na ňom tempeh, ktorý sme si nakrájali na kocky. Smažíme ho cca minútku, minútku a pol a pridáme semiačka, aby sa tiež trošku opražili a pustili arómu.
Teraz do panvice pridáme nakrájané, natrhané a samozrejme umyté listy špenátu a medvedieho cesnaku a krátko ich podusíme. Preto ich vopred krájame, aby sa nám potom nenaťahovali dlhé listy, keď budem odhryzovať z koláča. A nezľaknite sa, ak vám špenát a medvedí cesnak budú visieť cez panvicu, on sa rýchlo sparí a stratí sa vám doslova pred očami. Toľko k listovej zelenine.
Teraz nastal čas na vyvaľkanie cesta. Položíme ho na pracovnú plochu, ktorú sme posypali múkou, prikryjeme ho potravinárskou fóliou a rozvaľkáme na tenko, tak aby vystačilo na celú formu. Formu potrieme maslom a vysypeme múkou. Potom do nej vložíme cesto a odrežeme prebytočné časti.
Teraz prišiel čas na špenátovo-medvediu zmes, ktorú dáme na cesto a zalejeme ju smotanou, ktorú sme vyšľahali s dvoma vajíčkami a zmesou korenia. Koláč pečieme 30- 35 min. pri 180°.