DezertyRecepty

Recept na sladko-slanú granolu

Táto chrumkavá granola je dokonalým spojením sladkého a slaného. Je plná troch druhov semien: slnečnicových, tekvicových a sezamových.

Suroviny

  • 1/2 šálky javorového sirupu
  • 1/2 šálky hnedého cukru
  • 1/2 šálky extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1 lyžička soli
  • 4 šálky ovsených vločiek
  • 1 šálka lúpaných slnečnicových semienok
  • 1 šálka lúpaných tekvicových semienok
  • 1/4 šálky sezamových semienok
  • 1 šálka sušeného ovocia (hrozienok, brusníc alebo ríbezlí)
  • 1 lyžička vločkovej morskej soli

Postup

  1. Predhrejte rúru na 175 °C a vyložte plech na pečenie papierom.
  2. Vo veľkej miske vyšľahajte javorový sirup, hnedý cukor, olivový olej, vanilku, škoricu a soľ, kým zmes nie je hladká (približne 2 minúty).
  3. Pomocou veľkej pevnej stierky alebo čistých rúk primiešajte ovsené vločky, slnečnicové semienka, tekvicové semienka a sezamové semienka. Miešajte, kým sa suché prísady dobre nespoja.
  4. Zmes ovsených vločiek preložte na pripravený plech na pečenie. Pomocou zadnej strany odmerky pevne pritlačte ovsené vločky do tenkej, rovnomernej vrstvy.
  5. Ak máte radi drobivú granolu, každých 15 minút ju premiešajte drevenou lyžicou.
  6. Pečte 40 až 45 minút do zlatohneda, pričom v polovici pečenia plech otočte.
  7. Vyberte plech z rúry a nechajte ho úplne vychladnúť, najmenej 1 hodinu.
  8. Úplne studenú granolu rozlámte rukami na kúsky. Vmiešajte sušené ovocie podľa vlastného výberu spolu s vločkovou soľou.
  9. Granolu môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote až 2 týždne.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang