Potrebné prísady:
- 1 kg hladkej múky
- 1 dl oleja
- 3 žĺtky
- 4 ČL soli
- 50 g droždia
- 4 dl mlieka
- 2,5 dl kyslej smotany
- korenie čierne mleté
- 1 vajíčko na potretie
Postup prípravy:
Z kvasníc, vlažného mlieka, trošky cukru si pripravíme kvások. Do misky preosejeme múku, pridáme kyslú smotanu, žĺtky, polovicu oškvarkov, olej, soľ a korenie. Vykysnutý kvások vlejeme do zmesi aj so zvyškom mlieka a vypracujeme tuhé cesto.
Cesto necháme vykysnúť cca. 45 min na teplom mieste, rozvaľkáme ho na hrúbku 1 cm a po celej ploche nanesieme zvyšok oškvarkov.
Cesto preložíme 2–krát na seba a necháme znovu vykysnúť, ešte raz cesto rozvaľkáme a preložíme a znovu rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a vykrajujeme pagáčiky. Povrch potrieme vajíčkom a pečieme vo vopred rozohriatej rúre na 180°C asi 20-25 min.