Toto je autentický recept na mojito. Recept je zmenšený na jednu porciu, ale môžete ho primerane upraviť a pripraviť plný džbán. Je to veľmi osviežujúci nápoj na horúce letné dni. Pri jeho pití však buďte opatrní. Ak si urobíte džbán, môžete mať pokušenie vypiť ho celý sami a môže sa vám stať, že za chvíľu budete hovoriť po španielsky.
Tento kubánsky koktail je zmesou niekoľkých jednoduchých ingrediencií, ale výsledný nápoj je dokonale vyvážený, sladký a kyslý, nehovoriac o tom, že je osviežujúci. Čo robí tento recept päťhviezdičkovým? Zostáva verný pôvodnému mojitu s použitím skutočných, čerstvých ingrediencií.
Čo je Mojito?
Mojito je klasický nápoj, ktorý pochádza z Kuby. Nie je prekvapením, že tento koktail obsahuje pôvodné kubánske ingrediencie vrátane rumu, limetky, mäty a cukru.
Zmes sa doplní trochou sódy, aby sa vytvoril nápoj, ktorý uhasí smäd. Vyžaduje si trochu viac práce ako iné miešané nápoje, pretože najprv treba rozmixovať čerstvú mätu, limetku a cukor, aby sa uvoľnili chute.
Osviežujúci, perlivý a mierne sladký rumový koktail, ktorý je dodnes jedným z najobľúbenejších, však stojí za to.
Ingrediencie
- 10 lístkov čerstvej mäty
- ½ stredne veľkej limetky, nakrájanej na 3 mesiačiky,
- 2 lyžice bieleho cukru alebo podľa chuti
- 250 g ľadu alebo podľa potreby
- 45 ml bieleho rumu
- 125 ml sódy alebo podľa potreby
Tipy:
- Do mojita vždy používajte biely rum. Vyhnite sa koreneným rumom, pretože tie uberajú sviežosť mäte a limetke.
- Do mojita sa najčastejšie používa mäta pieporná, ktorú pravdepodobne nájdete v obchode s potravinami označenú všeobecne ako „mäta“. Ak chcete získať pravé kubánske mojito, použite mätu mojito alebo Mentha x villosa, druh mäty pochádzajúci z Kuby, ktorý má jemnejšiu chuť ako mäta spearmint.
- Na dosiahnutie najlepšej chuti použite čerstvo odšťavené limetky. Pri nákupe limetiek hľadajte plody s hladkou šupkou, čo znamená, že sú plné šťavy.
- Ľudia často nahrádzajú cukor v mojite jednoduchým sirupom, pretože sa do nápoja lepšie vmieša. Klasické recepty na mojito však vyžadujú kryštálový cukor. Nielenže sa tým zabezpečí, že nápoj nebude príliš sladký, ale nerozpustené cukrové granule dodajú klasickému mojitu textúru, ktorá je preň charakteristická.
- Ak chcete, môžete namiesto kryštálového cukru použiť superjemný cukor, pretože ten sa ľahšie rozpustí v studenej tekutine.
- Všetko doplňte sódou, aby ste nápoj odľahčili a vyvážili ostatné zložky.
Čo ostatné potrebujete na prípravu Mojita?
Tak ako väčšina koktailov, aj príprava mojita si vyžaduje niekoľko špeciálnych nástrojov – najmä mažiar. Tento barmanský nástroj sa používa na drvenie čerstvých byliniek a ovocia, aby sa uvoľnili ich chute. Ak nemáte mažiar, použite namiesto neho koniec drevenej lyžice.
Postup
- Do pevného pohára vložte lístky mäty a 1 limetku. Pomocou mlynčeka ich rozdrvte, aby sa uvoľnili mätové šťavy a limetková šťava.
- Pridajte zvyšné limetky a 2 lyžice cukru a opäť rozmixujte, aby sa uvoľnila limetková šťava. Zmes necedíme.
- Pohár naplňte ľadom takmer po vrch. Prilejte rum a pohár doplňte sódou.
- Premiešajte, ochutnajte a podľa potreby pridajte viac cukru.
Poznámka: Namiesto sódy môžete použiť tonic, ale chuť bude iná a trochu horká.