Hlavné jedláRecepty

Recept na škótske vajcia

Vyskúšajte túto špecialitu – vajcia obalené v zmesi z mletého mäsa, vysmážané v trojobale.

Ingrediencie

  • 5 vajec
  • 250 g mletého bravčového mäsa
  • 250 g mletej diviny
  • Štipka čerstvých lístkov tymianu
  • Soľ a mleté čierne korenie
  • Kvapka portského alebo brandy (nepovinné)
  • 50 g hladkej múky
  • 50 ml mlieka
  • 150 g strúhanky
  • Olej na vyprážanie

Postup

  1. Predhrejte rúru na 190 °C.
  2. Vložte 4 vajcia do hrnca s vodou a nechajte zovrieť. Po 2 minútach vajcia okamžite vyberte a ponorte do misky s ľadovou vodou, aby sa ochladili.
  3. Do misy dajte mleté bravčové mäso, mletú divinu, lístky tymianu a korenie (ak chcete, pridajte kvapku portského alebo brandy). Dôkladne premiešajte a rukami vytvarujte 4 placky. Zmes nechajte 10 minút chladiť v chladničke.
  4. Keď sú vajcia vychladnuté, opatrne odstráňte škrupiny. Každú mäsovú placičku sploštíme do okrúhleho disku a do stredu vložíme vajce. Mäsovú zmes opatrne zabaľte okolo každého vajíčka, aby ho rovnomerne obklopila.
  5. Do malej misky nasypte múku a ochuťte ju soľou a korením. V inej miske rozšľahajte zvyšné vajce s mliekom. Do tretej misky vložte strúhanku.
  6. Potom každú guľôčku opatrne prevaľkajte v múke, jemne odklepnite prebytočné množstvo, potom ju ponorte do rozšľahanej vaječnej zmesi a nakoniec ju prevaľkajte v strúhanke. Uistite sa, že sú všetky strany rovnomerne pokryté.
  7. Rozohrejte panvicu s dostatočným množstvom oleja, aby pokryl vajcia, a zohrejte ju na 180 °C. Škótske vajcia smažte 2-3 minúty dozlatista.
  8. Opatrne ich vyberte z oleja a položte na kuchynský papier, aby absorboval prebytočný olej. Umiestnite ich na plech do predhriatej rúry na 10 minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang