Vyskúšajte túto špecialitu – vajcia obalené v zmesi z mletého mäsa, vysmážané v trojobale.
Ingrediencie
- 5 vajec
- 250 g mletého bravčového mäsa
- 250 g mletej diviny
- Štipka čerstvých lístkov tymianu
- Soľ a mleté čierne korenie
- Kvapka portského alebo brandy (nepovinné)
- 50 g hladkej múky
- 50 ml mlieka
- 150 g strúhanky
- Olej na vyprážanie
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Vložte 4 vajcia do hrnca s vodou a nechajte zovrieť. Po 2 minútach vajcia okamžite vyberte a ponorte do misky s ľadovou vodou, aby sa ochladili.
- Do misy dajte mleté bravčové mäso, mletú divinu, lístky tymianu a korenie (ak chcete, pridajte kvapku portského alebo brandy). Dôkladne premiešajte a rukami vytvarujte 4 placky. Zmes nechajte 10 minút chladiť v chladničke.
- Keď sú vajcia vychladnuté, opatrne odstráňte škrupiny. Každú mäsovú placičku sploštíme do okrúhleho disku a do stredu vložíme vajce. Mäsovú zmes opatrne zabaľte okolo každého vajíčka, aby ho rovnomerne obklopila.
- Do malej misky nasypte múku a ochuťte ju soľou a korením. V inej miske rozšľahajte zvyšné vajce s mliekom. Do tretej misky vložte strúhanku.
- Potom každú guľôčku opatrne prevaľkajte v múke, jemne odklepnite prebytočné množstvo, potom ju ponorte do rozšľahanej vaječnej zmesi a nakoniec ju prevaľkajte v strúhanke. Uistite sa, že sú všetky strany rovnomerne pokryté.
- Rozohrejte panvicu s dostatočným množstvom oleja, aby pokryl vajcia, a zohrejte ju na 180 °C. Škótske vajcia smažte 2-3 minúty dozlatista.
- Opatrne ich vyberte z oleja a položte na kuchynský papier, aby absorboval prebytočný olej. Umiestnite ich na plech do predhriatej rúry na 10 minút.