Máme tu fašiangovú sezónu, a preto je čas pozrieť sa na nejaké tradičné jedlá. Šišky a fánky patrili na Slovensku odjakživa k fašiangovým pochúťkam. Chcete si vyskúšať tento tradičný recept, ale zdá sa vám nudný? Vyskúšajte náš moderný variant vyváľaný v chutnom škoricovom cukre.
Ingrediencie:
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 1 veľké vajíčko
- 4 polievkové lyžice roztopeného masla
- 1 šálka kvásku
- 3 ½ šálky hladkej múky
- ½ šálky cukru
- 1 čajová lyžička kardamónu
- 1 čajová lyžička škorice
- 1 čajová lyžička soli
- Maslo na potretie, roztopené
- Škoricový cukor na posýpku
Postup:
Zmiešajte v mise 2 šálky múky, mlieko, maslo, cukor a kvások. Riedke cesto, ktoré vám vznikne, prekryte utierkou a odložte na teplé miesto. Počkajte, pokým nezačne kvások pracovať a bublinkovať.
Prelejte cesto do kuchynského robota, na ktorý ste nasadili hnetací hák. Nechajte cesto hniesť na nízkej rýchlosti a postupne primiešavajte zvyšnú múku. Cesto by sa malo držať na háku a odlepovať sa od stien nádoby.
Preložte cesto do olejom vytretej nádoby, a popretáčajte ho tak, aby sa celé obalilo v oleji. Prikryte nádobu utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť zhruba 4-5 hodín. Každú hodinu cesto preložte do seba – okraje zatlačte do stredu a obráťte cesto. Potom nechajte cesto odpočívať v chladničke, ideálne celú noc.
Ráno vyberte cesto z chladničky, a pokým je ešte studené, vyvaľkajte ho na hrúbku 1 ½ cm. Vyrežte z cesta kruhové šišky (pomocou formy, alebo pohára). Ak si chcete pripraviť donuty, stačí do stredu vyrezať menšou formou dieru a vytvoriť tak prstenec. Zvyšné cesto znovu vyvaľkajte a vyrežte z neho šišky, alebo pripravte trojuholníčky.
Preložte všetky vyrezané kúsky na naolejovaný papier na pečenie tak, aby sa nedotýkali, prekryte ich utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste zhruba 1 ½ hodiny. Ak ich prstom stlačíte a cesto sa pomaly vráti naspäť, sú ideálne vykysnuté. Ak naopak vyskočí nahor okamžite, ešte ich treba nechať dokysnúť.
Zohrejte teplovzdušnú fritézu VitAir a postupne do nej môžete klásť nakysnuté šišky. Fritujte, pokým sa nenafúknu a nezozaltnú. Vypražené šišky vyberte z fritézy a potrite z oboch strán roztopeným maslom. Nasypte si do taniera škoricový cukor a obaľujte hneď za čerstva. Následne nechajte vychladnúť, a môžete sa do nich pustiť!