Potrebné prísady:
Cesto:
- 300 g hrubej múky
- 200 g hladkej múky
- 250 g rastlinného tuku (Palmarin)
- 60 g údeného syra
- 1 ČL soli
- 1 vajce
- sézamové semiačka na ozdobu
Kvások:
- 100 ml mlieka
- 20 g kvasníc
- 1 ČL kryštálového cukru
Postup prípravy:
V nádobe pripravíme kvások z droždia, cukru a vlažného mlieka. Pridáme múku, postrúhaný syr, Palmarin a zamiesime hladké cesto. Sformujeme ho do valca a rozrežeme na 6 rovnakých dielov. Každý diel postupne rozvaľkáme na okrúhlu placku hrúbky cca 3-5 mm.
Placky rozrežeme cez stred radielkom na rovnako veľkých 16 dielov. Každý diel od širšieho konca zvinieme do tvaru slimáčika. Slimáčiky poukladáme na suchý plech, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme sézamovými semienkami. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 150°C asi 35 minút.