Tomatillos sú plody machovky lepkavej, prezývané aj zelené paradajky. Pripravte si z nich výbornú salsu, ktorú si vychutnáte napríklad s tortilla čipsami.
Ingrediencie
- 1,5 kg rajčat
- 1/2 šálky nakrájanej bielej cibule
- 2 strúčiky (alebo viac) cesnaku, voliteľné
- 1/2 šálky nasekaných listov a stoniek koriandra
- 1 lyžica čerstvej limetkovej šťavy
- 2 papriky jalapeño, zbavené semienok a nakrájané
- Soľ podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru a nastavte mriežku asi 6cm pod horný ohrev. Z tomatillos odstráňte šupky a dobre ich opláchnite. Rozrežte ich na polovicu a položte ich reznou stranou nadol na plech vystlaný alobalom.
- Pridajte niekoľko strúčikov cesnaku v šupke (ak používate). Umiestnite plech na 5 až 7 minút do rúry, aby šupky tomatillos ľahko sčerneli.
- Vložte upečené tomatillos, limetkovú šťavu, cibuľu, cesnak (ak používate), koriander a papričky do mixéra alebo kuchynského robota a mixujte, kým sa všetky prísady jemne nenasekajú a nezmiešajú.
- Dochuťte soľou podľa chuti. Nechajte vychladnúť a potom uložte do chladničky. Podávajte s čipsami alebo ako prílohu k mexickým jedlám.