Ak hľadáte recept na rýchle jedlo počas rušných pracovných dní, ktoré by obsahovalo zeleninu a nadchlo vaše chuťové poháriky, skúste tieto šalátové wrapy.
Suroviny
- 2 veľké šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľká červená chilli paprička Fresno alebo jalapeño
- 220 g seitanu
- 1 veľká mrkva
- 1 lyžica avokádového alebo repkového oleja
- 1/2 lyžičky červených paprikových vločiek
- 1/2 plechovky nakrájaných vodných gaštanov
- 1 lyžica sójovej alebo rybej omáčky
- 1 lyžica čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy
- 1/4 šálky čerstvých listov koriandra a nasekaných jemných stoniek
- na podávanie: 12 malých listov hlávkového šalátu, pražené kešu oriešky a sladká čili omáčka
Postup
- Nakrájajte 2 veľké šalotky a 2 strúčiky cesnaku, rozpoľte a zbavte semien 1 veľkú červenú papričku Fresno alebo jalapeño. Pridajte ich do kuchynského robota s nožom a spracujte ich. Zmes preneste do malej misky.
- Nakrájajte seitan na kúsky, ošúpte a nakrájajte mrkvu. Oboje pridajte do kuchynského robota a rozmixujte na mletie. Odložte bokom.
- Na veľkej panvici na stredne silnom ohni rozohrejte 1 lyžicu avokádového alebo repkového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte šalotkovú zmes a premiešajte. Nechajte dusiť, kým nezačne prskať, asi 1 minútu, potom znížte teplotu na stredne nízku a varte, kým šalotka nezmäkne a nezíska zlatohnedú farbu.
- Zmes seitanu pridajte na panvicu, ochuťte vločkami červenej papriky a zvýšte teplotu. Varte, kým seitan nezhnedne, približne 4 minúty.
- Medzitým sceďte nakrájané vodné gaštany a asi polovicu (3/4 šálky) nakrájajte na plátky (zvyšok si nechajte na iné použitie).
- Pridajte plátky vodných gaštanov k zmesi na panvici, dochuťte 1 lyžicu sójovej alebo rybej omáčky a 1 lyžicu čerstvo vylisovanej limetkovej šťavy.
- Miešajte, kým sa vodné gaštany neprehrejú a tekutina sa nevstrebe, potom odstráňte z ohňa.
- Posypte čerstvými lístkami koriandra.
- Zmes seitanu podávajte v 12 listoch hlávkového šalátu a ako prílohu podávajte opražené kešu oriešky a sladkú chilli omáčku.