Hlavné jedlá

Šalát s grilovaným melónom – recept

Grilovacia sezóna už klope na dvere. Grilované mäso a grilovaná zelenina je viac-menej základ … ale také grilované ovocie sa nevidí každý deň. A pritom existuje mnoho rôznych sladkých, ale aj kyslých ovocí, ktoré sú po ugrilovaní úplne božské!

O grilovaných broskyniach alebo nektarinkách ste už zrejme počuli. Ale také mango, banán, alebo grapefruit sa dajú na grile pripraviť na mnohé spôsoby, a môžu byť prílohou k slanému mäsu rovnako ako sladkým zákuskom.

Dajte sa na objaviteľské chodníčky, a vyskúšajte si spraviť tento grécky recept, v ktorom sa kombinuje grilovaný melón so slanosťou syru feta. Už len výber toho správneho melóna a môžete sa pustiť do prípravy.

Ingrediencie:

  • 250 g syru feta
  • 1 stredne veľký červený melón
  • 2 hrste rukoly
  • ½ šálky červeného vínneho octu, alebo balzamikový ocot
  • Soľ a korenie podľa chuti
  • Olivový olej

Postup:

Najprv si nakrájajte suroviny. Blok fety rozkrájajte pozdĺžne na tenké pláty a následne na niekoľko menších kúskov. Melón zbavte kôry, a rozkrájajte na rovnako veľké kúsky – pripravte si dvakrát toľko kusov melóna, ako máte kúskov syra.

Ak budete používať červený vínny ocot, nalejte pol šálky do malej panvičky a niekoľko minút redukujte, pokým nevznikne mierne hustý sirup. Môžete ho ochutiť bylinkami alebo troškou soli.

Nakrájané kúsky melónu potrite olivovým olejom, ochuťte soľou a čiernym korením. Položte na rozpálený gril Klarstein, a bleskovo grilujte z každej strany (cca 10-15 s.).

Teraz šalát „poskladajte“. Na tanier poukladajte polovicu plátkov melóna. Na nich vyskladajte plátky feta syra, a navrch dajte ďalší kúsok melónu. Rukolu jemne polejte olejom a poskladané melónové „sendviče“ ňou z vrchu posypte. Na záver polejte balzamikovým octom, alebo zredukovaným vínnym octom.

Ak by ste chceli pridať grilovanému melónu ešte trochu chrumkavosti, môžete hotové jedlo posypať semienkami slnečnice, alebo vlašskými orechami.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang