Grilovacia sezóna už klope na dvere. Grilované mäso a grilovaná zelenina je viac-menej základ … ale také grilované ovocie sa nevidí každý deň. A pritom existuje mnoho rôznych sladkých, ale aj kyslých ovocí, ktoré sú po ugrilovaní úplne božské!
O grilovaných broskyniach alebo nektarinkách ste už zrejme počuli. Ale také mango, banán, alebo grapefruit sa dajú na grile pripraviť na mnohé spôsoby, a môžu byť prílohou k slanému mäsu rovnako ako sladkým zákuskom.
Dajte sa na objaviteľské chodníčky, a vyskúšajte si spraviť tento grécky recept, v ktorom sa kombinuje grilovaný melón so slanosťou syru feta. Už len výber toho správneho melóna a môžete sa pustiť do prípravy.
Ingrediencie:
- 250 g syru feta
- 1 stredne veľký červený melón
- 2 hrste rukoly
- ½ šálky červeného vínneho octu, alebo balzamikový ocot
- Soľ a korenie podľa chuti
- Olivový olej
Postup:
Najprv si nakrájajte suroviny. Blok fety rozkrájajte pozdĺžne na tenké pláty a následne na niekoľko menších kúskov. Melón zbavte kôry, a rozkrájajte na rovnako veľké kúsky – pripravte si dvakrát toľko kusov melóna, ako máte kúskov syra.
Ak budete používať červený vínny ocot, nalejte pol šálky do malej panvičky a niekoľko minút redukujte, pokým nevznikne mierne hustý sirup. Môžete ho ochutiť bylinkami alebo troškou soli.
Nakrájané kúsky melónu potrite olivovým olejom, ochuťte soľou a čiernym korením. Položte na rozpálený gril Klarstein, a bleskovo grilujte z každej strany (cca 10-15 s.).
Teraz šalát „poskladajte“. Na tanier poukladajte polovicu plátkov melóna. Na nich vyskladajte plátky feta syra, a navrch dajte ďalší kúsok melónu. Rukolu jemne polejte olejom a poskladané melónové „sendviče“ ňou z vrchu posypte. Na záver polejte balzamikovým octom, alebo zredukovaným vínnym octom.
Ak by ste chceli pridať grilovanému melónu ešte trochu chrumkavosti, môžete hotové jedlo posypať semienkami slnečnice, alebo vlašskými orechami.