Jednoduchá na prípravu, perfektná k mexickým a ázijským jedlám, skvelá do burritos.
Ingrediencie
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 a 1/2 šálky ryže basmati alebo inej bielej ryže s dlhými zrnami
- 1 strúčik cesnaku, pretlačený
- 2 a 1/4 šálky vody
- 1 lyžička soli
- Jemne nastrúhaná kôra z jednej limetky
- 3 lyžice limetkovej šťavy
- 1 šálka jemne nasekaného koriandra (len listy a jemné stonky)
Postup
- V stredne veľkom hrnci na stredne silnom ohni zohrejte olivový olej. Pridajte surovú ryžu a premiešajte, aby sa pokryla olivovým olejom. Varte za občasného miešania, kým ryža nezačne hnednúť.
- Pridajte cesnak a varte ešte minútu.
- Do ryže pridajte vodu, soľ a limetkovú kôru. Priveďte ju do varu, potom prikryte a znížte teplotu na minimum.
- Varte nerušene 15 minút (skontrolujte si pokyny na obale ryže), potom odstráňte z ohňa a nechajte 10 minút odstáť.
- Ryžu popučíme vidličkou. Vmiešajte limetkovú šťavu a koriander. Ryžu preložte do misky a zalejte limetkovou šťavou a primiešajte nasekaný koriander.
- Podávajte s kuracím mäsom, steakom, krevetami, mexickými alebo ázijskými jedlami.