Tu je môj recept na dokonalú ryžu na sushi. Môžete ju jesť samostatne alebo ju zrolovať do svojej obľúbenej sushi rolky s ingredienciami podľa vlastného výberu. Ideálne sú pásiky mrkvy, uhorky a plátky avokáda.
Ingrediencie
- 2 šálky neuvarenej lepkavej bielej ryže (sushi ryža)
- 3 šálky vody
- 1/2 šálky ryžového octu
- 1 lyžica rastlinného oleja
- 1/4 šálky bieleho cukru
- 1 lyžička soli
Postup
- Ryžu prepláchnite v sitku pod studenou tečúcou vodou, kým voda nepotečie čistá.
- Zmiešajte ryžu a vodu v hrnci na stredne silnom ohni a priveďte ju do varu.
- Znížte teplotu na minimum, prikryte a varte, kým ryža nezmäkne a všetka voda sa nevstrebe, približne 20 minút.
- Odstavte zo sporáka a odložte, kým ryža nevychladne.
- Medzitým zmiešajte ryžový ocot, olej, cukor a soľ v malom hrnci na miernom ohni. Varte, kým sa cukor nerozpustí.
- Nechajte vychladnúť a potom vmiešajte do uvarenej ryže.
- Hoci sa zmes bude spočiatku zdať veľmi mokrá, miešajte ďalej a ryža sa po vychladnutí vysuší.