Recept, v ktorom sa spája slanú chuť slaniny so sladkou glazúra z javorového sirupu. Vďaka tomuto spojeniu získava zapečený ružičkový kel výnimočnú chuť.
Suroviny
- 18 ks stredne veľkých ružičkových kelov
- soľ a mleté čierne korenie
- 18 prúžkov slaniny
- 1/4 šálky čistého javorového sirupu (plus 1/2 šálky na servírovanie)
- 1/2 šálky majonézy
- kôra z 1/2 citróna a 2 lyžičky šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 190 °C.
- Z ružičkového kelu odstrihnite konce stopiek a pozdĺžne ho rozrežte. Vložte do stredne veľkej misy a premiešajte s 1 lyžičkou soli.
- Na pracovnú plochu položte vedľa seba pásiky slaniny. Bohato ich potrite asi 1/2 javorového sirupu. Každú polovicu ružičkového kelu oviňte 1 prúžkom slaniny sirupovou stranou von tak, aby bol šev na rovnej strane.
- Obalený ružičkový kel položte švom nadol na plech na pečenie (prípadne prepichnite špajdľou), pričom medzi nimi nechajte trochu miesta.
- Potrite ich ešte trochou sirupu a posypte trochou čierneho korenia. Pečte, pričom v polovici pečenia plech otočte, kým slanina nie je chrumkavá a kel nie je mäkký, približne 30 minút.
- Medzitým v malej miske zmiešajte majonézu, citrónovú kôru a citrónovú šťavu.
- Do druhej malej servírovacej misky dajte asi 1/2 šálky javorového sirupu a vmiešajte toľko čierneho korenia, koľko máte radi.
- Upečené zvitky preložte na tanier a podávajte s citrónovou majonézou a javorovým sirupom s korením na namáčanie.