Rozpáľte gril a pripravte si na večeru toto hlavné jedlo s mäsom a údeným baklažánovým dipom. Podávajte s grilovaným pita chlebom a suchým rosé.
Ingrediencie
- 4 vetvičky rozmarínu, každá dlhá asi 20 cm
- 680 g vykosteného jahňacieho pliecka alebo stehna, nakrájaného na 4 až 5 cm kocky
- 60 ml extra panenského olivového oleja, plus viac na pokvapkanie
- kuchynská soľ
- 1 lyžica zrniek sečuánskeho korenia
- 2 lyžičky semienok rasce
- 2 lyžičky semienok koriandra
- 3 lyžice nasekaného čerstvého oregana
- 2 lyžičky kórejských vločiek červenej papriky
- 2 strúčiky cesnaku, jemne nasekaného
- 2 veľké baklažány
- 2 lyžice tahini
- 2 lyžičky čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- čerstvo mleté čierne korenie
- semienka granátového jablka na ozdobu (nepovinné)
- opražené píniové oriešky na ozdobu (nepovinné)
- plátky citróna na podávanie
- grilovaný pita chlieb na podávanie
Postup
- Z vetvičiek odstráňte všetky listy rozmarínu okrem 2 cm na vrchole každej vetvičky. Ostrým nožom narežte koniec každej vetvičky bez listov pod uhlom, aby sa vytvoril špic, ktorý uľahčí napichovanie jahňacieho mäsa na špajdle.
- Odstránené listy rozmarínu si nechajte na iné použitie. Jahňacie mäso vložte do veľkej misy, pokvapkajte ho dostatočným množstvom oleja na obalenie, hojne osoľte a premiešajte.
- Na malej suchej panvici na strednom ohni opečte zrnká korenia, rascu a koriander, kým nezačnú voňať a mierne tmavnúť, približne 3 minúty. Odstráňte panvicu z ohňa a nechajte korenie vychladnúť, potom ho nahrubo zomeľte v mlynčeku na kávu alebo v hmoždieri a tĺčiku.
- K jahňacine pridajte mleté korenie, oregano, vločky kórejskej červenej papriky, cesnak a 60 ml oleja, premiešajte. Mäso nechajte marinovať pri izbovej teplote aspoň 30 minút až 1 hodinu.
- Pripravte gril na drevené uhlie na dvojzónové grilovanie a rozvoďte stredne silný oheň alebo rozohrejte plynový gril na vysokú teplotu.
- Keď sa uhlie rozžeraví do červena a pokryje sa jemným sivým popolom, pridajte zdroj dymu (štiepky, kúsky alebo polená).
- Baklažány položte priamo na uhlie (ak grilujete na plynovom grile, položte baklažány priamo na rošty) a za občasného otáčania pomocou klieští ich varte, kým šupka nesčerná a nezmäkne, 10 až 15 minút.
- Baklažány preložte na plech s okrajmi, aby mierne vychladli a potom ich pozdĺžne rozkrojte. Pomocou lyžice vyškrabte mäkký vnútrajšok a zbavte sa spálenej kože a stopiek. Dužinu baklažánov vložte do cedníka a nechajte 15 až 30 minút (podľa časových možností) odtekať prebytočnú vlhkosť.
- Medzitým napichnite jahňacie mäso na rozmarínové špajdle a položte ich na vyložený plech.
- Vráťte grilovací rošt na svoje miesto, nechajte ho predhriať a potom opatrne utrite predhriaty grilovací rošt papierovou utierkou jemne naolejovanou olejom. Pomocou grilovacej kefy oškrabte grilovacie rošty a potom ich opäť opatrne utrite ľahko naolejovanou utierkou.
- Keď oheň začne vytvárať stály prúd dymu, položte kebaby na priamy oheň, zatvorte gril, odvzdušnite gril kvôli údeniu a údite približne 4 minúty alebo do stredne prepečenej farby, pričom kebaby často otáčajte. Jahňacie mäso udržiavajte teplé na hornej priečke grilu, ak ju má, alebo kebaby preložte na dosku na krájanie a zakryte alobalom, kým dokončíte baklažán.
- Vložte osušený baklažán do misky kuchynského robota s 1/2 lyžičky soli a rozmixujte ho na hrubé pyré. Pridajte tahini a citrónovú šťavu a spracujte do hladka.
- Pyré presuňte do servírovacej misy a podľa chuti ho dochuťte soľou a korením.
- Jahňacie kebaby podávajte na pyré pokvapkanom olivovým olejom. Ozdobte semienkami granátového jablka a píniovými orieškami a podávajte s plátkami citróna a grilovaným pita chlebom.
Prajeme dobrú chuť!