Subtílna chuť kostihoja (ľudový názov: čierny koreň) je v tomto recepte využitá v krémovom rizote, ktorému spolu s muškátom a bielym vínom predáva charakteristickú arómu.
Prísady
RIZOTO S ČIERNYM KOREŇOM
- 100 g ryže na prípravu rizota
- 20 ml bieleho vína
- 200 g čierneho koreňa
- 100 ml smotany na šľahanie
- 1 citrón
- 1 veľkú šalotku
- 80 g masla
- 350 ml zeleninového vývaru
- 20 ml olivového oleja
- soľ a korenie
- štipka muškátového orecha
- hrsť píniových semienok
- sušené špičky tymianu
Postup
Na začiatok naložíme očistené čierne korene zbavené šupky do misky so studenou vodou zmiešanou so šťavou z jedného citróna, aby korene nestratili svetlú farbu. Zatiaľ čo sa zeleninový vývar varí na malom plameni, nakrájame korene na menšie kúsky, ktoré spolu so šalotkou (nakrájanou na kocky), ryžou, trochou masla vložíme do horúcej panvice.
Keď šalotka zosklovatie a koreň začne voňať, obsah panvice štedro podlejeme bielym vínom. Vzápätí pridáme vývar a smotanu na šľahanie. Po cca. 20 minútach mierneho dusenia by mala ryža nasiaknuť všetku kvapalinu. Rizoto dochutíme soľou, korením a muškátovým orechom. V druhej panvici opečieme zvyšné rozpolené čierne korene s píniovými jadierkami. Ozdobíme nimi rizoto.
Tip: Sušené tymianové špičky prepožičajú rizotu omamnú arómu.