Upečte si modernú klasiku s touto úžasnou červenou zamatovou dobrotou. Recepty ako bábovka, ovocná torta, roláda su ideálne ako dezerty pre viacero ľudí. Tento môžete rozdeliť na polovicu, ak pečiete pre menšiu skupinu ľudí.
Ingrediencie
Korpus:
- 300 ml rastlinného oleja
- 500 g hladkej múky
- 2 lyžice kakaového prášku
- 4 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- 560 g hnedého cukru
- 1 lyžička soli
- 400 ml mlieka
- 4 lyžičky vanilkového extraktu
- 30 ml červeného potravinárskeho farbiva alebo asi ¼ lyžičky potravinárskej farbiacej pasty (ak môžete, použite profesionálnu potravinársku farbiacu pastu, prírodné tekuté farbivo nebude fungovať a môže zmeniť farbu piškót na zelenú)
- 4 veľké vajcia
Plnka:
- 250 g masla izbovej teploty
- 750 g práškového cukru
- 350 g mascarpone
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C. Dno a boky dvoch 20 cm tortových foriem vymažte olejom alebo vyložte papierom na pečenie.
- Do misky dáme polovicu múky, kakaový prášok, prášok do pečiva, cukor a soľ a dobre premiešame. Ak sú v cukre nejaké hrudky, pretlačte ich prstami, aby ste ich rozbili.
- V džbáne zmiešajte polovicu mlieka, oleja, vanilkového extraktu, potravinárskeho farbiva a 100 ml vody. Pridajte 2 vajcia a šľahajte do hladka.
- Mokré prísady nalejte do suchých a šľahajte, kým sa dobre nespoja. Koláčová zmes by mala byť jasne červená, počas pečenia trochu stmavne. Ak nie je taká živá, ako by ste chceli, pridajte ešte trochu farbiva.
- Tortovú zmes rovnomerne nalejte do dvoch foriem a pečte 25-30 minút, alebo kým sa cesto nezdvihne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde čistá.
- Nechajte vychladnúť vo formách 10 minút, potom ich vyklopte na mriežku, odlepte papier a nechajte ďalej vychladnúť.
- Kroky 1 a 2 zopakujte so zvyšnými prísadami, aby ste mali spolu štyri piškótové koláče. Môžete ich pripraviť až tri dni vopredu a zostanú vlhké, ak ich zabalíte do potravinovej fólie, alebo ich môžete dobre zabaliť a zamraziť až na dva mesiace.
- Na prípravu polevy dajte maslo do veľkej misy a preosejte polovicu práškového cukru. Stierkou ho nahrubo roztlačte a potom ručným mixérom vyšľahajte do hladka. Pridajte mascarpone a vanilku, preosejte zvyšný práškový cukor, opäť spolu vymiešajte a potom ešte raz vymiešajte ručným mixérom.
- Na zostavenie torty položte jednej z korpusov na tortový stojan alebo dosku s trochou mascaponovej plnky. Približne polovicu plnky použite na navrstvenie zvyšných korpusov, pričom medzi jednotlivé vrstvy naneste dostatočné množstvo.
- Zvyšnú plnku navrstvite na poskladaný koláč a pomocou noža ju rozotrite po okrajoch, aby ste pokryli celý povrch torty.
- Tortu skladujte v chladničke až 2 dni, ale pred konzumáciou ju na približne hodinu vráťte do izbovej teploty.