Tento jednoduchý recept na stromboli si zamiluje každý člen domácnosti! Stomboli sa môže pochváliť chrumkavým zlatistým povrchom či vnútrom naplneným tromi druhmi údeného mäsa a rovnako veľkým množstvom syrov.
Ingrediencie
- 1/4 šálky univerzálnej múky, na rozvaľkanie
- 2,5 kg cesta na pizzu, pri izbovej teplote
- 110 g na tenké plátky nakrájaného prosciutta
- 110 g na tenké plátky nakrájaného syra (provolone)
- 110 g na tenké plátky nakrájanej (janovskej) salámy
- 1/4 šálky jemne rozdrobeného parmezánu
- 110 g plátkov feferóniek
- 110 g strúhaného alebo trhaného čerstvého syra mozzarella
- 1/4 šálky nadrobno nasekaných lístkov čerstvej petržlenovej vňate
- 1/4 lyžičky vločiek červenej papriky
- 1 veľké vajce, ľahko rozšľahané
- omáčka Marinara, na podávanie
Postup
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a rozohrejte ju na 220ºC. Plech na pečenie s okrajmi vyložte papierom na pečenie.
- Posypte papier na pečenie trochou múky a potom cesto roztiahnite na hrubý obdĺžnik. Na rozťahovanie cesta môžete použiť ruky alebo môžete papier na pečenie a cesto presunúť na pracovnú plochu a použiť valček. Cieľom je rovnomerne hrubé cesto, nie dokonalý obdĺžnik.
- Mäso a syry navrstvite na cesto na pizzu, pričom začnite asi v jednej štvrtine od horného okraja. Začnite prosciuttom, potom postupujte v tomto poradí: syr (provolone), saláma, parmezán, feferónky a mozzarella. Snažte sa o čo najrovnejšiu rovinu a nezaťažujte sa tým, aby ste náplň dostali až k okrajom.
- Posypte petržlenovou vňaťou a vločkami červenej papriky.
- Začnite od dlhšieho okraja, ktorý je najbližšie k vám. Stromboli pevne stočte do špirály, pričom náplne čo najtesnejšie zastrčte do rolky. Keď ste v rolovaní približne v polovici, pred ďalším rolovaním preložte boky.
- Horný okraj cesta na pizzu pred pevným uzavretím potrite rozšľahaným vajcom. Pomocou papiera na pečenie zrolujte stromboli až po švy, potom ho umiestnite do stredu papiera. V prípade potreby stromboli na papieri preložte na plech na pečenie.
- Ostrým nožom urobte 5 až 6 zárezov pozdĺž hornej časti stromboli. Mierny uhol zárezov vyzerá pekne, ale nie je podmienkou. Vonkajšiu stranu stromboli potrite ďalším vajcom a podľa potreby posypte parmezánom.
- Stromboli pečte 25 až 30 minút, kým nie je zlatohnedé a z vetracích otvorov nevyteká syr. Prepečenosť môžete otestovať aj teplomerom – hotové stromboli by malo mať v najhrubšej časti teplotu 93 ºC.
- Stromboli nechajte 10 minút vychladnúť pred nakrájaním a podávaním s marinarou na namáčanie.