Quesadillas! Kto by sa nezbláznil z chrumkavých tortíl plnených šťavnatou dobrotou? Vyberte si z kuracích, hovädzích alebo zeleninových Quesadillas. Alebo si vytvorte vlastné s použitím univerzálneho korenia Quesadilla.
Quesadillas sú univerzálnym jedlom, ktoré spája všetkých – vegetariánov aj milovníkov mäsa. Preto mám pre vás dnes na výber nie jednu, ale hneď tri možnosti náplne:
- Kuracia quesadilla – ochutená, opečená dozlatista a potom nakrájaná, varená so zeleninou nakrájanou na kocky
- Quesadilla s hovädzím mäsom – mleté hovädzie mäso pripravené s korením Quesadilla a paprikou
- Zeleninová quesadilla – zelenina nakrájaná na kocky pripravená s korením Quesadilla
Dnešný recept sa zameriava na jednu hlavnú mexickú zmes korenia, ktorá sa výborne hodí k mäsu aj zelenine. Toto korenie Quesadilla dodá skvelú chuť bielkovinám a plnkám do Quesadill všeobecne.
Čo použiť do Quesadillas?
Do quesadillas možno plniť akékoľvek nakrájané, mleté mäso, zeleninu nakrájanú na kocky alebo plátky. V dnešnom recepte sú 3 možnosti: hovädzie, kuracie a vegetariánske.
HOVÄDZIA QUESADILLA
- Pri príprave sa používa mleté hovädzie mäso. Trochu paradajkového pretlaku a korenia to všetko spojí dohromady a urobí náplň šťavnatú.
- Tento recept použite na akékoľvek mleté mäso vrátane hovädzieho, bravčového, teľacieho, kuracieho alebo morčacieho.
KURACIA QUESADILLA
- Opečené ochutené kuracie stehenné filé (alebo prsia), potom nakrájané na kocky a premiešané s osmaženou cibuľou a paprikou.
- Tento recept použite na akékoľvek bielkoviny vo forme steakov vrátane hovädzieho, bravčového, teľacieho, kuracieho alebo morčacieho mäsa.
VEGETARIÁNSKA QUESADILLA
- Zmes cibule, papriky, čiernej fazule a kukurice, pripravená šťavnatá s paradajkovým pretlakom a zmesou korenia.
- Tento recept na náplň použite na akúkoľvek zeleninu.
Ako podávať Quesadillas?
Po uvarení ich podávajte čo najskôr, kým sú horúce a chrumkavé! Najlepšie s nejakou omáčkou na namáčanie alebo polievanie. Aj keby to mala byť len kyslá smotana, ale ak to chcete dotiahnuť do konca, skúste to s rýchlou avokádovou omáčkou.
Z avokáda, kyslej smotany, limetkovej alebo citrónovej šťavy, cesnaku a množstva koriandra vydrží zelená celé dni.
Ingrediencie
- 6-8 múčne tortilly
- 200 g strúhaného syra Monterey Jack (alebo iného podľa výberu)
- 150 šálky nahrubo nasekaného koriandru
- 250 g kukuričných zŕn (rozmrazených alebo z konzervy)
- Jedna náplň podľa výberu (hovädzie, kuracie mäso alebo zelenina )
Zmes korenia:
- 1 lyžička cibuľového prášku, sušené oregano, soľ
- 2 lyžičky rasce v prášku, papriky
- 1/4 lyžičky čierneho korenia, kajenské korenie (voliteľné)
Vyberte si jednu náplň.
Hovädzia náplň:
- 1/2 lyžice olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku, mleté
- 1/2 cibule , nadrobno nakrájanej
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 malá červená paprika, nakrájaná na kocky
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 65 ml vody
Kuracia náplň:
- 2 a 1/2 lyžice olivového oleja
- 500 g kuracích stehien , bez kože a kostí
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 malá cibuľa , nakrájaná na štvrtiny a plátky
- 1 malá červená paprika, nakrájaná na kocky
Zeleninová náplň:
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 1 cibuľa , nakrájaná na kocky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 plechovka čiernej fazule, scedená, 400g
- 1 paprika, nakrájaná na kocky (akejkoľvek farby)
- 250 g kukurice
- 35 g paradajkového pretlaku
- 65 ml vody
Postup
- Tortillu položte na pracovnú plochu. Jednu stranu posypte trochou syra a navrch dajte náplň podľa vlastného výberu. Posypte kukuricou, koriandrom a posypte syrom. Preložte na polovicu.
- Rozohrejte panvicu na stredne nízkom ohni (bez oleja, ak panvica nie je nepriľnavá, použite 2 lyžičky oleja).
- Quesadillu položte na panvicu, mierne ju pritlačte a prikryte pokrievkou. Varte 3 minúty, kým spodok nie je veľmi zlatohnedý a chrumkavý.
- Opatrne ju preklopte cez preložený okraj. Zľahka pritlačte. Varte 3 minúty do chrumkava (bez pokrievky).
- Preneste na dosku na krájanie a prekrojte na polovicu. Okamžite podávajte!
- Možnosti omáčky: Kyslá smotana, salsa, avokádová omáčka
Možnosti náplně
HOVÄDZIA NÁPLŇ:
- Na panvici rozohrejte olej na vysokej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a varte 2 minúty.
- Pridajte hovädzie mäso a varte, pričom ho postupne rozdeľujte. Keď sa zmení farba z ružovej na hnedú, pridajte papriku. Varte 1 minútu.
- Pridajte paradajkový pretlak, vodu a zmes korenia. Varte 2 minúty. Preneste do misy a nechajte vychladnúť.
KURACIA NÁPLŇ:
- Kuracie mäso pokvapkajte 1 lyžicí oleja a premiešajte. Posypte zmesou korenia a dobre premiešajte.
- Na veľkej panvici na vysokom ohni rozohrejte 1 lyžici oleja. Pridajte cibuľu a cesnak, varte 2 minúty. Pridajte papriku a varte 1 minútu. Preneste do misy, nechajte vychladnúť.
- Vráťte panvicu na sporák, znížte teplotu na strednú. Pridajte zvyšnú 1/2 lyžice oleja. Pridajte kuracie mäso a varte 3 minúty, kým nie je sýto zlatisté. Obráťte a varte 3 minúty, kým nie je uvarené.
- Kuracie mäso preložte na dosku na krájanie, nechajte 2 minúty odpočívať, potom ho nakrájajte na kocky a nechajte vychladnúť. Zmiešajte so zmesou papriky.
ZELENINOVÁ NÁPLŇ:
- V panvici na vysokom ohni rozohrejeme olej. Pridajte cibuľu a cesnak a varte 2 minúty. Pridáme papriku a varíme 1 minútu.
- Pridajte fazuľu, kukuricu, paradajkový pretlak, vodu a zmes korenia. Varte 2 minúty. Preneste do misy a nechajte vychladnúť.