Hlavné jedláRecepty

Recept na Quesadillas

Quesadillas! Kto by sa nezbláznil z chrumkavých tortíl plnených šťavnatou dobrotou? Vyberte si z kuracích, hovädzích alebo zeleninových Quesadillas. Alebo si vytvorte vlastné s použitím univerzálneho korenia Quesadilla.

Quesadillas sú univerzálnym jedlom, ktoré spája všetkých – vegetariánov aj milovníkov mäsa. Preto mám pre vás dnes na výber nie jednu, ale hneď tri možnosti náplne:

  • Kuracia quesadilla – ochutená, opečená dozlatista a potom nakrájaná, varená so zeleninou nakrájanou na kocky
  • Quesadilla s hovädzím mäsom – mleté hovädzie mäso pripravené s korením Quesadilla a paprikou
  • Zeleninová quesadilla – zelenina nakrájaná na kocky pripravená s korením Quesadilla

Dnešný recept sa zameriava na jednu hlavnú mexickú zmes korenia, ktorá sa výborne hodí k mäsu aj zelenine. Toto korenie Quesadilla dodá skvelú chuť bielkovinám a plnkám do Quesadill všeobecne.

Čo použiť do Quesadillas?

Do quesadillas možno plniť akékoľvek nakrájané, mleté mäso, zeleninu nakrájanú na kocky alebo plátky. V dnešnom recepte sú 3 možnosti: hovädzie, kuracie a vegetariánske.

HOVÄDZIA QUESADILLA

  • Pri príprave sa používa mleté hovädzie mäso. Trochu paradajkového pretlaku a korenia to všetko spojí dohromady a urobí náplň šťavnatú.
  • Tento recept použite na akékoľvek mleté mäso vrátane hovädzieho, bravčového, teľacieho, kuracieho alebo morčacieho.

KURACIA QUESADILLA

  • Opečené ochutené kuracie stehenné filé (alebo prsia), potom nakrájané na kocky a premiešané s osmaženou cibuľou a paprikou.
  • Tento recept použite na akékoľvek bielkoviny vo forme steakov vrátane hovädzieho, bravčového, teľacieho, kuracieho alebo morčacieho mäsa.

VEGETARIÁNSKA QUESADILLA

  • Zmes cibule, papriky, čiernej fazule a kukurice, pripravená šťavnatá s paradajkovým pretlakom a zmesou korenia.
  • Tento recept na náplň použite na akúkoľvek zeleninu.

Ako podávať Quesadillas?

Po uvarení ich podávajte čo najskôr, kým sú horúce a chrumkavé! Najlepšie s nejakou omáčkou na namáčanie alebo polievanie. Aj keby to mala byť len kyslá smotana, ale ak to chcete dotiahnuť do konca, skúste to s rýchlou avokádovou omáčkou.

Z avokáda, kyslej smotany, limetkovej alebo citrónovej šťavy, cesnaku a množstva koriandra vydrží zelená celé dni.

Ingrediencie

  • 6-8 múčne tortilly
  • 200 g strúhaného syra Monterey Jack (alebo iného podľa výberu)
  • 150 šálky nahrubo nasekaného koriandru
  • 250 g kukuričných zŕn (rozmrazených alebo z konzervy)
  • Jedna náplň podľa výberu (hovädzie, kuracie mäso alebo zelenina )

Zmes korenia:

  • 1 lyžička cibuľového prášku, sušené oregano, soľ
  • 2 lyžičky rasce v prášku, papriky
  • 1/4 lyžičky čierneho korenia, kajenské korenie (voliteľné)

Vyberte si jednu náplň.

Hovädzia náplň:

  • 1/2 lyžice olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku, mleté
  • 1/2 cibule , nadrobno nakrájanej
  • 500 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 malá červená paprika, nakrájaná na kocky
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 65 ml vody

Kuracia náplň:

  • 2 a 1/2 lyžice olivového oleja
  • 500 g kuracích stehien , bez kože a kostí
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 malá cibuľa , nakrájaná na štvrtiny a plátky
  • 1 malá červená paprika, nakrájaná na kocky

Zeleninová náplň:

  • 2 lyžice rastlinného oleja
  • 1 cibuľa , nakrájaná na kocky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 plechovka čiernej fazule, scedená, 400g
  • 1 paprika, nakrájaná na kocky (akejkoľvek farby)
  • 250 g kukurice
  • 35 g paradajkového pretlaku
  • 65 ml vody

Postup

  1. Tortillu položte na pracovnú plochu. Jednu stranu posypte trochou syra a navrch dajte náplň podľa vlastného výberu. Posypte kukuricou, koriandrom a posypte syrom. Preložte na polovicu.
  2. Rozohrejte panvicu na stredne nízkom ohni (bez oleja, ak panvica nie je nepriľnavá, použite 2 lyžičky oleja).
  3. Quesadillu položte na panvicu, mierne ju pritlačte a prikryte pokrievkou. Varte 3 minúty, kým spodok nie je veľmi zlatohnedý a chrumkavý.
  4. Opatrne ju preklopte cez preložený okraj. Zľahka pritlačte. Varte 3 minúty do chrumkava (bez pokrievky).
  5. Preneste na dosku na krájanie a prekrojte na polovicu. Okamžite podávajte!
  6. Možnosti omáčky: Kyslá smotana, salsa, avokádová omáčka

Možnosti náplně

HOVÄDZIA NÁPLŇ:

  1. Na panvici rozohrejte olej na vysokej teplote. Pridajte cibuľu a cesnak a varte 2 minúty.
  2. Pridajte hovädzie mäso a varte, pričom ho postupne rozdeľujte. Keď sa zmení farba z ružovej na hnedú, pridajte papriku. Varte 1 minútu.
  3. Pridajte paradajkový pretlak, vodu a zmes korenia. Varte 2 minúty. Preneste do misy a nechajte vychladnúť.

KURACIA NÁPLŇ:

  1. Kuracie mäso pokvapkajte 1 lyžicí oleja a premiešajte. Posypte zmesou korenia a dobre premiešajte.
  2. Na veľkej panvici na vysokom ohni rozohrejte 1 lyžici oleja. Pridajte cibuľu a cesnak, varte 2 minúty. Pridajte papriku a varte 1 minútu. Preneste do misy, nechajte vychladnúť.
  3. Vráťte panvicu na sporák, znížte teplotu na strednú. Pridajte zvyšnú 1/2 lyžice oleja. Pridajte kuracie mäso a varte 3 minúty, kým nie je sýto zlatisté. Obráťte a varte 3 minúty, kým nie je uvarené.
  4. Kuracie mäso preložte na dosku na krájanie, nechajte 2 minúty odpočívať, potom ho nakrájajte na kocky a nechajte vychladnúť. Zmiešajte so zmesou papriky.

ZELENINOVÁ NÁPLŇ:

  1. V panvici na vysokom ohni rozohrejeme olej. Pridajte cibuľu a cesnak a varte 2 minúty. Pridáme papriku a varíme 1 minútu.
  2. Pridajte fazuľu, kukuricu, paradajkový pretlak, vodu a zmes korenia. Varte 2 minúty. Preneste do misy a nechajte vychladnúť.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang