DezertyRecepty

Recept na palacinky

Tieto domáce palacinky sú tenké, jemné a tými najchrumkavejšími maslovými okrajmi. Ľahko sa pripravujú s mixérom a sú výborné so sladkými a slanými náplňami a polevavi, podľa vášho výberu. Na tieto palacinky vo francúzskom štýle nie je potrebná žiadna špeciálna panvica. A čo je najlepšie, potrebujete len 8 základných ingrediencií.

Už ste ich niekedy robili? Aj keď sa to môže zdať zložité, pripraviť si doma palacinky v reštauračnej kvalite nie je veľmi ťažké. Dnes vás prevediem celým postupom vrátane tipov na úspech.

Začala som ich robiť pred niekoľkými rokmi, jedla som ich v kaviarňach, reštauráciách a počas tejto cesty som sa veľa naučila. Môj recept sa nezmenil, ale moja metóda sa zlepšila. Považujte tento návod za svojho najlepšieho sprievodcu pri varení palaciniek!

Čo sú to Crepes?

Crepes sú tenké a jemné palacinky francúzskeho typu, ktoré sa pripravujú bez kvásku. Ak sú správne pripravené, sú tenké a majú neodolateľné maslové chrumkavé okraje.

Crepes sú obľúbené v reštauráciách a na rôznych podujatiach s občerstvením a dokonca som videla crepe station aj na svadobných hostinách.

Aj keď sú zvyčajne podávané na raňajky, crepes sú vítané kedykoľvek počas dňa vrátane večere alebo dezertu. Palacinky sú plnené všetkým, od šľahačky a bobuľovitého ovocia až po mäso, omáčku a zeleninu.

Ingrediencie

  • 3 lyžice (43 g) masla a ďalšie 3-4 lyžice na panvicu
  • 125 g hladkej múky
  • 1 lyžica kryštálového cukru
  • 1/8 lyžičky soli
  • 180 ml plnotučného mlieka izbovej teploty
  • 120 ml vody izbovej teploty
  • 2 veľké vajcia, izbovej teploty
  • 1 a 1/2 lyžičky čistého vanilkového extraktu

Postup

  1. V mikrovlnnej rúre alebo na sporáku rozpustite maslo. Pred použitím do cesta ho nechajte niekoľko minút vychladnúť.
  2. Všetky prísady zmiešajte v mixéri: Do mixéra pridajte vychladnuté rozpustené maslo a všetky ostatné prísady. Mixér funguje na vyhladenie cesta. Ak nemáte mixér, použite len misku a šľahač.
  3. Cesto vychlaďte: Pred prípravou krepového cesta ho nechajte chladnúť aspoň 30-60 minút. Tento čas v chladničke je rozhodujúci pre chuť, štruktúru a úspech vašich palaciniek. Cesto môžete chladiť aj cez noc, aby bolo pripravené na prípravu na druhý deň.
  4. Maslo rozohrejte na panvici: Panvicu dôkladne vymažte maslom a maslo majte nablízku, aby ste ju mohli vymastiť aj medzi jednotlivými palacinkami. Hoci profesionálni šéfkuchári používajú špeciálne panvice na palacinky.
  5. Palacinky pripravujte po jednej: Najdlhšia časť tohto receptu je stáť nad sporákom a variť ich po jednom na strednom ohni. Na jednu palacinku použite len 3-4 lyžice cesta. Čím menej použijete a čím väčšmi palacinky roztiahnete, tým budú tenšie.
  6. Ak to neurobíte, vaše palacinky budú dosť hrubé a budú chutiť ako tortilly. Obráťte palacinku a upečte ju aj z druhej strany.
  7. Podávajte s obľúbenými náplňami: Ja ich rada podávam teplé so studenou šľahačkou a čerstvým bobuľovým ovocím.

Ako si pripraviť palacinky dopredu?

Cesto môžete pripraviť až 1 deň vopred. Uzavrite ho v mixéri alebo ho nalejte do misky a pevne zakryte a pripravte palacinky na druhý deň. Palacinky si najlepšie vychutnáte hneď alebo môžete pripraviť dávku a uskladniť ju v chladničke až na 1-2 dni.

Ohrejte ich v mikrovlnnej rúre alebo ich uložte na plech (môžu sa prekrývať). Prikryte ich alobalom a ohrievajte 10 minút v rúre s teplotou 135 °C. Palacinky môžete aj zamraziť.

Užitočné tipy

  • Cesto vychlaďte: Jedným z tajomstiev tých NAJLEPŠÍCH palaciniek je chladiť palacinkové cesto aspoň 30-60 minút a maximálne jeden deň. Tento čas v chladničke zvýrazní chuť cesta.
  • Panvicu medzi jednotlivými palacinkami vymažte maslom: Najlepším výsledkom sú tenké, jemné a maslové chrumkavé okraje. Aby ste to dosiahli, panvicu medzi každou palacinkou vymažte maslom. Nebudete to ľutovať.
  • Panvicu otáčajte: Cesto nalejte do stredu horúcej a maslom vymastenej panvice. Panvicu zdvihnite a zatočte ňou, aby sa cesto roztiahlo čo najviac. Čím tenšia je palacinka, tým lepšiu má štruktúru.

Náplne a topingy

Palacinky sú výborné s rôznymi náplnami a polevami: džem, čokoláda, syrup. Ak máte po ruke trochu pomarančového likéru, pridajte ho. Pred plnením palaciniek vyšľahajte šľahačku do krému a podávajte s ňou.

Kategorie:

Dezerty | Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang