
Tieto raňajkové croissanty s miešanými vajíčkami, šunkou, syrom a dijonskou horčicou sú perfektným štartom dňa. Môžete si ich pripraviť do práce či na cesty, dokonca aj zamraziť.
Suroviny
- 12 veľkých vajec
- 1/2 šálky plnotučného mlieka
- 1 lyžička soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžica masla
- 6 croissantov
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 6 tenkých plátkov šunky
- 1 a 1/2 šálky rozdrobeného ostrého syra čedar
Postup
- Vajíčka vložte do veľkej misy a šľahajte, kým sa bielka a žĺtky úplne nepremiešajú a spenia.
- Mlieko, soľ a korenie šľahajte, kým sa nespoja.
- Na veľkej panvici s nepriľnavým povrchom rozpustite maslo. Vlejte vaječnú zmes a nechajte ju nerušene stáť, kým sa vajcia nezačnú na okrajoch zlievať, približne 2 minúty. Gumovou stierkou zatlačte vajcia z okrajov do stredu a následne rozložte späť do rovnomernej vrstvy. Postup opakujte, pričom každých 30 sekúnd zatlačte vajcia z okrajov do stredu, kým nebudú takmer hotové, celkovo 6 až 8 minút. Vajíčka preložte do misky.
- Sendviče zostavíte tak, že na spodnú stranu každého croissantu natriete asi 1 lyžičku horčice, položíte plátok šunky, 1/2 šálky miešaných vajec a 1/4 šálky syra. Na sendvič položte hornú polovicu každého croissantu.
- Umiestnite mriežku do stredu rúry a zohrejte ju na 180 °C. Sendviče položte na plech na pečenie. Pečte, kým sa syr nerozpustí, 8 až 10 minút.
- Ak sendvič nepodávate ihneď, pevne ho zabaľte alobalom a uložte v uzatvárateľných vreckách do chladničky alebo mrazničky. Pred podávaním croissanty opäť ohrejte.