Recept pre 4 osoby
Potrebujeme:
- 2 dózy ošúpaných rajčín
- 1 stonku stopkového zeleru
- 2 menšie mrkvy
- 1 veľkú cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový oleja
- 100 ml bieleho vína (víno možeme nahradiť zeleninovým bujónom)
- 800 ml zeleninového bujón
- soľ, korenie
- štipku hnedého cukru
- čerstvú bazalku
- parmezán
Umytý zeler a mrkvu nakrájame spolu s cibuľkou a cesnakom na kocky.
V hrnci si zohrejeme olivový olej a opražíme na ňom cibuľu a cesnak. Pridáme zeler a mrkvu a podusíme ďalšie 2 – 3 min. Všetko zalejeme bielym vínom a dusíme pokiaľ sa tekutina vyparí.
Pridáme rajčiny aj so šťavou a zeleninový bujón a dobre premiešame. Pridáme soľ, korenie a štipku hnedého cukru. Bez pokrievky necháme variť približne 30 min. pokiaľ je všetko mäkké.
Napokon všetko dobre rozmixujeme. Ozdobíme umytou bazalkou a nastrúhaným parmezánom, ktorý sa na horúcej polievke roztopí a chutí božsky! Jednoduchý a vynikajúci recept. Už pri písaní sa mi zbiehajú slinky.