Recepty

Poutine zo sladkých zemiakov – recept

Chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov poliate s korenistým gravy a zakryté krémovým čedarom – jednoducho sladkasto-chutná kanadská kreácia.

Prísady

Hranolky

  • 3 veľké sladké zemiaky
  • morská soľ a korenie
  • pažítka
  • olej

Gravy

  • 500 g kuracích krídel
  • voda
  • soľ a korenie
  • 2 stonky zeleru
  • 2 cibule
  • 2 mrkvy
  • 100 g múky
  • 1 celý cesnak
  • portské víno
  • šalvia, rozmarín, tymian
  • 5 plátkov slaniny

Postup

Najskôr ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na hranolky. Pekáč vystelieme papierom na pečenie, vysypeme naň hranolky, pokropíme ich olejom, soľou a korením. Odložíme ich nabok. 

Gravy: umyjeme krídla a vložíme ich do druhého pekáča. Pridáme posekanú mrkvu, cibuľu, cesnak a trocha vody. Ochutíme zelerom, šalviou, rozmarínom a tymianom. 

Na každé krídlo položíme plátok slaniny a pečieme pri 200°C. Po 50-tich minútach môžeme do trúby vložiť i plech s hranolkami, ktoré pečieme 20 minút. Kuracie krídla teraz vykostíme, a dolejeme k mäsu liter vody a pečieme ešte 10 minút. 

Kompletný obsah plechu s mäsom precedíme cez sitko. Získanú šťavu zmiešame s trochou múky, ochutíme soľou a korením a chvíľku povaríme.

 Servírovanie: Hranolky štedro posypeme čedarom, následne pridáme mäso a omáčku. Na záver posypeme nakrájanou pažítkou.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang