Chrumkavé hranolky zo sladkých zemiakov poliate s korenistým gravy a zakryté krémovým čedarom – jednoducho sladkasto-chutná kanadská kreácia.
Prísady
Hranolky
- 3 veľké sladké zemiaky
- morská soľ a korenie
- pažítka
- olej
Gravy
- 500 g kuracích krídel
- voda
- soľ a korenie
- 2 stonky zeleru
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 100 g múky
- 1 celý cesnak
- portské víno
- šalvia, rozmarín, tymian
- 5 plátkov slaniny
Postup
Najskôr ošúpeme zemiaky a pokrájame ich na hranolky. Pekáč vystelieme papierom na pečenie, vysypeme naň hranolky, pokropíme ich olejom, soľou a korením. Odložíme ich nabok.
Gravy: umyjeme krídla a vložíme ich do druhého pekáča. Pridáme posekanú mrkvu, cibuľu, cesnak a trocha vody. Ochutíme zelerom, šalviou, rozmarínom a tymianom.
Na každé krídlo položíme plátok slaniny a pečieme pri 200°C. Po 50-tich minútach môžeme do trúby vložiť i plech s hranolkami, ktoré pečieme 20 minút. Kuracie krídla teraz vykostíme, a dolejeme k mäsu liter vody a pečieme ešte 10 minút.
Kompletný obsah plechu s mäsom precedíme cez sitko. Získanú šťavu zmiešame s trochou múky, ochutíme soľou a korením a chvíľku povaríme.
Servírovanie: Hranolky štedro posypeme čedarom, následne pridáme mäso a omáčku. Na záver posypeme nakrájanou pažítkou.