Recepty

Pomarančový cheesecake – recept

Potrebné prísady:

Cesto:

  • 125 g mäkkého masla
  • 80 g trstinového cukru
  • štipka soli
  • 250 g hladkej múky
  • 1 vajce
  • strúhaná kôra z 1 citróna
  • 1 PL citrónovej šťavy

Krém:

  • 5 vajec
  • 500 g tvarohu
  • 800 ml kyslej smotany (tučnej)
  • 160 g trstinového cukru
  • 30 g kukuričného škrobu
  • 1 vanilkový cukor
  • strúhaná kôra z 1 pomaranča
  • strúhaná kôra z 1 citróna
  • 100 ml citrónovej šťavy

Na obloženie:

  • 3 ks pomarančov
  • 2 PL pomarančového likéru
  • 1 PL trstinového cukru

Postup prípravy:

Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo, cukor, štipku soli, vajce, citrónovú šťavu a strúhanú kôru z citróna. Vypracujeme cesto s konzistenciou strúhanky. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na pol hodinu na chladné miesto.

Vychladené cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru kruhu s priemerom cca 38cm, vložíme do formy s priemerom 24 cm. Kraje cesta pritlačíme na steny formy a dno cesta popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 10 minút.

Plnka: V mise vymiešame žĺtky, tvaroh, kyslú smotanu, trstinový cukor a vanilkový cukor, kukuričný škrob, strúhanú pomarančovú kôru, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomaly zapracujeme do cesta.

Pripravenú zmes navrstvíme na cesto vo forme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 90 minút na 160 °C. Po upečení rúru vypneme a koláč v nej necháme 3 hodiny chladnúť. Potom ho vyberieme a cez noc necháme odstáť na chladnom mieste.

Obloženie: Pomaranče očistíme a zbavíme šupy. Nakrájame na kolieska a vytekajúcu šťavu zachytíme do misky. K šťave pridáme likér a kolieska ovocia. Necháme 30 minút marinovať.

Koláč vyberieme z formy a na vrch poukladáme kolieska pomarančov. Marinádu s cukrom na ohni zredukujeme na sirupovú konzistenciu, s ktorou pokvapkáme kolieska pomarančov.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang