Potrebné prísady:
Cesto:
- 125 g mäkkého masla
- 80 g trstinového cukru
- štipka soli
- 250 g hladkej múky
- 1 vajce
- strúhaná kôra z 1 citróna
- 1 PL citrónovej šťavy
Krém:
- 5 vajec
- 500 g tvarohu
- 800 ml kyslej smotany (tučnej)
- 160 g trstinového cukru
- 30 g kukuričného škrobu
- 1 vanilkový cukor
- strúhaná kôra z 1 pomaranča
- strúhaná kôra z 1 citróna
- 100 ml citrónovej šťavy
Na obloženie:
- 3 ks pomarančov
- 2 PL pomarančového likéru
- 1 PL trstinového cukru
Postup prípravy:
Cesto: Do misy preosejeme múku, pridáme zmäknuté maslo, cukor, štipku soli, vajce, citrónovú šťavu a strúhanú kôru z citróna. Vypracujeme cesto s konzistenciou strúhanky. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na pol hodinu na chladné miesto.
Vychladené cesto rozvaľkáme medzi potravinovými fóliami do tvaru kruhu s priemerom cca 38cm, vložíme do formy s priemerom 24 cm. Kraje cesta pritlačíme na steny formy a dno cesta popicháme vidličkou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 160 °C asi 10 minút.
Plnka: V mise vymiešame žĺtky, tvaroh, kyslú smotanu, trstinový cukor a vanilkový cukor, kukuričný škrob, strúhanú pomarančovú kôru, citrónovú kôru a citrónovú šťavu. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý pomaly zapracujeme do cesta.
Pripravenú zmes navrstvíme na cesto vo forme, vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 90 minút na 160 °C. Po upečení rúru vypneme a koláč v nej necháme 3 hodiny chladnúť. Potom ho vyberieme a cez noc necháme odstáť na chladnom mieste.
Obloženie: Pomaranče očistíme a zbavíme šupy. Nakrájame na kolieska a vytekajúcu šťavu zachytíme do misky. K šťave pridáme likér a kolieska ovocia. Necháme 30 minút marinovať.
Koláč vyberieme z formy a na vrch poukladáme kolieska pomarančov. Marinádu s cukrom na ohni zredukujeme na sirupovú konzistenciu, s ktorou pokvapkáme kolieska pomarančov.