Dezerty

Pomarančovo-čokoládové rolky – recept

Z jedného cesta môžete pripraviť okrem šišiek aj tieto čokoládové rolky. Kombinácia pomaranča a čokolády s troškou škorice sa k Vianociam dokonale hodí, a navyše je príprava týchto koláčov nesmierne jednoduchá.

Ingrediencie:

Na cesto:

  • 500 g hladkej bielej múky
  • 7 g droždia
  • 275 ml mlieka
  • 50 g masla
  • 1 vajce
  • 75 g kryštálového cukru
  • 1 ½ čajovej lyžičky soli

Na náplň:

  • 200 g orieškovo-čokoládovej nátierky
  • Kôra a šťava z 1 pomaranča
  • 100 g čokolády

Postup:

Mlieko dajte do hrnca a nechajte zovrieť. Odstavte z ohňa a pridajte maslo, zmes nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

V miske zmiešajte múku, droždie, cukor a v strede urobte jamku. Prilejte mlieko, a počkajte, pokým sa kvasnice aktivujú (uvidíte bublinky). Pridajte soľ, a spracujte na hladké cesto s pomocou kuchynského robota Bella Rossa.

Vypracované hladké cesto prekryte utierkou, a nechajte na teplom mieste kysnúť, pokým nezdvojnásobí objem.

Zrazte cesto, a vyvaľkajte do obdĺžnika s rozmermi cca. 25×40 cm. Rozotrite orieškovo čokoládovú nátierku, a nastrúhajte na vrch jemne polovicu pomarančovej kôry. Cesto zrolujte, a nakrájajte na 3-4 cm hrubé kolieska.

Vyložte veľký plech papierom na pečenie, a poukladajte na neho kolieska. Prikryte a nechajte odpočívať 5 minút. Predhrejte si rúru na 180 °C (160 °C teplovzdušná), a čokoládové rolky pečte 20-25 minút, pokým nezozlatnú. Po dopečení vyberte z rúry, a nechajte vychladnúť.

Zatiaľ rozpustite vo vodnom kúpeli čokoládu, a pridajte pomarančovú šťavu. Hotové rolky pokvapkajte čokoládou a na vrch nastrúhajte trochu pomarančovej kôry.

Kategorie:

Dezerty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang