Suroviny
- 1/8 L červeného vína
- 3 PL šípkového pretlaku
- 3 PL rajčinového pretlaku
- mleté čierne korenie
- soľ
- klinčeky
- šťava z 1/2 citróna
- 1/8 L sladkej smotany
- štipka mletej škorice
- cukor (podľa chuti)
Postup
eseň je tu a s ňou aj šípky. Poďme si urobiť šípkovú omáčku, ktorú možno použiť najmä k divime. Šípky očistíme, uvaríme a vypasírujeme z nich šťavu. Do šťavy pridáme trocha cukru a varením šťavu zahustíme na pretlak.
Dáme do pohárov a zasterilizujeme. Víno prevaríme s klinčekami, pridáme šípkový pretlak, rajčinový pretlak a necháme na slabom ohni povariť. Potom osolíme, okoreníme, pridáme štipku škorice a osladíme podľa chuti. Omáčku zalejeme smotanou a ešte povaríme asi 5 minút.
Nakoniec hotovú omáčku dochutíme citrónovou šťavou.