Výborný spôsob ako použiť zvyšky pečených zemiakov je pripraviť si z nich túto zemiakovú polievku, ktorá je hustá a krémová.
Suroviny
- 12 plátkov slaniny
- ⅔ šálky masla alebo margarínu
- ⅔ šálky hladkej múky
- 7 šálok mlieka
- 4 veľké pečené zemiaky (nakrájané na kocky)
- 4 cibule
- 1 a ¼ šálky rozdrobeného syra Cheddar
- 1 pohár kyslej smotany
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička mletého čierneho korenia
Postup
- Slaninu vložte do veľkej panvice a za občasného otáčania ju opekajte, kým rovnomerne nezhnedne, približne 8 až 10 minút. Plátky slaniny osušte na papierových utierkach, rozdrvte a odložte bokom.
- Medzitým rozpustite maslo v hrnci. Postupne pridávajte múku a šľahajte, kým sa dobre nespojí.
- Pomaly prilievajte mlieko za stáleho šľahania, kým nezhustne.
- Pridajte zemiaky a cibuľu a za častého miešania priveďte do varu.
- Znížte teplotu a varte 10 minút.
- Vmiešajte rozdrobenú slaninu, syr Cheddar, kyslú smotanu, soľ a korenie.
- Pokračujte vo varení a miešaní, kým sa syr nerozpustí.