Táto vegánska maslová polievka je dokonalým jesenným jedlom. V chladničke vydrží až 4 dni alebo je možno ju zamraziť až na niekoľko mesiacov.
Suroviny
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká žltá cibuľa
- ½ lyžičky morskej soli
- 3 kg maslová tekvica, olúpaná, zbavená semien a nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nasekanej čerstvej šalvie
- ½ lyžice mletého rozmarínu
- 1 lyžička strúhaného zázvoru
- 3 až 4 šálky zeleninového vývaru
- čerstvo mleté čierne korenie
- nasekaná petržlenová vňať
- chrumkavý chlieb (na servírovanie)
Postup
- Olej rozohrejte vo veľkom hrnci na miernom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu, soľ a niekoľko štipiek čerstvého korenia a restujte 5 až 8 minút, kým cibuľa nezmäkne.
- Pridajte nakrájanú tekvicu a za občasného miešania ju varte 8 až 10 minút.
- Pridajte pretlačený cesnak, šalviu, rozmarín a zázvor. Premiešajte a varte 3 asi 1 minútu, kým sa polievka nerozvonia.
- Následne pridajte 3 šálky vývaru. Priveďte do varu, prikryte a znížte teplotu na mierny ohrev. Varte, kým tekvica nezmäkne, 20 až 30 minút.
- Polievku nechajte mierne vychladnúť a prelejte ju do mixéra, v prípade potreby po častiach, a rozmixujte do hladka.
- Ak je polievka príliš hustá, pridajte o 1 šálku vývaru viac a rozmixujte.
- Dochuťte a podávajte s petržlenovou vňaťou a chrumkavým chlebom.