Recepty

Recept na polievku z maslovej tekvice

Táto vegánska maslová polievka je dokonalým jesenným jedlom. V chladničke vydrží až 4 dni alebo je možno ju zamraziť až na niekoľko mesiacov.

Suroviny

  • 2 lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 veľká žltá cibuľa
  • ½ lyžičky morskej soli
  • 3 kg maslová tekvica, olúpaná, zbavená semien a nakrájaná na kocky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica nasekanej čerstvej šalvie
  • ½ lyžice mletého rozmarínu
  • 1 lyžička strúhaného zázvoru
  • 3 až 4 šálky zeleninového vývaru
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • nasekaná petržlenová vňať
  • chrumkavý chlieb (na servírovanie)

Postup

  1. Olej rozohrejte vo veľkom hrnci na miernom ohni. Pridajte nakrájanú cibuľu, soľ a niekoľko štipiek čerstvého korenia a restujte 5 až 8 minút, kým cibuľa nezmäkne.
  2. Pridajte nakrájanú tekvicu a za občasného miešania ju varte 8 až 10 minút.
  3. Pridajte pretlačený cesnak, šalviu, rozmarín a zázvor. Premiešajte a varte 3 asi 1 minútu, kým sa polievka nerozvonia.
  4. Následne pridajte 3 šálky vývaru. Priveďte do varu, prikryte a znížte teplotu na mierny ohrev. Varte, kým tekvica nezmäkne, 20 až 30 minút.
  5. Polievku nechajte mierne vychladnúť a prelejte ju do mixéra, v prípade potreby po častiach, a rozmixujte do hladka.
  6. Ak je polievka príliš hustá, pridajte o 1 šálku vývaru viac a rozmixujte.
  7. Dochuťte a podávajte s petržlenovou vňaťou a chrumkavým chlebom.

Kategorie:

Recepty

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang