Hlavné jedlá

Polentová pizza, polentové hranolky – recept

Polenta je kukuričná kaša, ktorá sa pripravuje z kukuričnej krupice alebo múky. Je hotová veľmi rýchlo a pri varení sa dá využiť na rôzne spôsoby. Polentu si pripravujeme vždy podľa návodu na obale, keďže čas jej varenia závisí od typu polety. Čiže záleží, či je vyrobená z kukuričnej múky alebo kukuričnej krupice.

Postup varenia: v hrnci necháme zovrieť vodu, spolu s troškou olivového oleja a soľou. Za stáleho miešania pridávame polentu. Miešame na miernejšom ohni približne 10 minút pokým kaša nezhustne.

Polenta býva niekedy na obaloch označovaná aj ako instantná,  v tomto prípade býva čas tepelnej úpravy kratší.

Hodí sa ako príloha, môžeme ju využiť ako základ koláča a dajú sa z nej vyrobiť aj krutóny, sandwich, polentová pizza či hranolky.

Vďaka pomerne neutrálnej chuti polenty sa dá zvýrazniť pridaním byliniek alebo rôznych korenín. Polenta dobre chutí aj na sladko, stačí, ak do nej pri príprave primiešame med a napríklad sušené slivky, figy či datle,

Recepty z polenty

Polentu si pripravíme podľa návodu na obale. Rozotrieme ju na papier na pečenie do takého tvaru a hrúbky, podľa toho, čo z nej ideme pripravovať. Necháme ju približne 15 minút vychladnúť, aby sa nám nerozpadávala. Polenta sa nám pri rozotieraní môže lepiť, ale s namáčaním vareškou do vody vám to pôjde ako po masle.

Polentové krutóny

Ak pripravujeme krutóny, jednoducho si vychladnutú polentu nakrájame na malé kocky a krátko osmažíme na panvici s troškou olivového oleja.

Polentová pizza

Či už holdujete stravovaniu bez lepku alebo s, toto je vinikajúci recept pre každého labužníka. Chutí strašne dobre. Akurát treba dávať pozor, aby sa človek neprejedol. V prvom rade pre chuť, ale aj preto, že je z kukurice, ktorá nás zasýti rýchlejšie ako obyčajná pizza.

Postup: polentové „cesto“ si vytvarujeme do požadovaného tvaru a hrúbky, necháme približne 15 minút vychladnúť a môžeme sa pustiť do zdobenia. Do cesta si môžete primiešať voňavé sušené oregano.

Na paradajkový základ sme poukladali šampiňony, baklažán (nakrájaný na tenučké plátky), červenú cibuľu, olivy a červenú a žltú papriku. Pizzu sme posypali strúhanou mozarellou a dali zapiecť pri 190 stupňoch na cca 25  minút do rúry. Podávame iba tak s čerstvou bazalkou, alebo s miešaným listovým šalátom.

Polentové hranolky

Polentové „cesto“ si vytvarujeme do požadovaného tvaru a hrúbky a necháme približne 15 minút vychladnúť. Polentu nakrájame na paličky v tvare hranoliek.

Pečieme na panvici na rozpálenom olivovom oleji alebo v trúbe pri 190 stupňoch približne 20 – 25 minút. Pečením na panvici „hranolky“ nasajú viacej oleja a je pracnejšie ich obracať, ale podľa skúseností ostanú vo vnútri vláčnejšie. Hranolky upečené v trúbe sú trošku suchšie a chrumkavejšie.

Kategorie:

Hlavné jedlá

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang