Jarné grilovačky a opekačky. Kto by ich nemiloval? Dobré jedlo, príroda, priatelia a teplé slniečko. Kameňom úrazu každej opekačky je však čas, pokým sa pripraví hlavné jedlo – upečú špekáčky alebo ugriluje mäso. Aby ste nehladovali a zvládli čakanie, je ideálne mať v košíku pripravený tento plnený chlieb – a je jedno, či sladký, alebo slaný.
Ingrediencie:
- 1 celý chlieb (môže to byť doma pečený Holandský tigrí chlieb, alebo hocijaký kupovaný celý chlieb)
- Olej
Na sladkú náplň:
- Nutella
- 2 vajíčka
- Cukor
- Škorica
- Mlieko
Na slanú náplň:
- Saláma alebo šunka
- Mozarella
- Cherry paradajky
- Čerstvý špenát
- Balzamikový ocot
Postup:
Z vrchnej strany vyrežte do pripraveného bochníka chleba nožom mriežkový vzor.
Sladký variant:
Zmiešajte celé vajíčka s cukrom a trochou mlieka, pokým sa cukor úplne nerozpustí. Polejte povrch chleba vajíčkami tak, aby sa vpili do chleba. Postupne roztierajte, alebo lyžičkou vkladajte do medzier Nutellu, pokým nebudete spokojní s naplnením. Posypte škoricou a vrchnú stranu potrite mliekom.
Slaný variant:
Do medzier vlejte niekoľko kvapiek oleja. Naplňte ich mäsom, mozzarelou, špenátom a rozpolenými paradajkami. Zvyšok mozzarely potrhajte na malé vlákna a poukladajte na vrch chleba. Pokvapkajte balzamikovým octom a olejom.
Chlieb položte na plech vyložený papierom na pečenie a pečte v rúre predhriatej na 190 °C 10-15 min (pre sladkú verziu), resp. vyhriatej na 200 °C 15-25 minút (pre slanú verziu). Po dopečení vyberte a nechajte vychladnúť na mriežke.
Pred zabalením chleba sa uistite, že je dobre vychladnutý – zrážajúca sa para by ho mohla rozmočiť. Uložte ho napríklad do boxu na koláče a môžete kedykoľvek vytasiť prvú pomoc na jarnej grilovačke!