Tieto zemiaky chutia výborne, môžete si ich dať samostatne alebo ako prílohu. Rovnako chutné sú aj ohriate na druhý deň.
Suroviny
- 4 veľké zemiaky
- 8 plátkov slaniny
- 1 šálka kyslej smotany
- ½ šálky mlieka
- 4 lyžice masla
- ½ lyžičky soli
- ½ lyžičky korenia
- 1 pohár rozdrobeného syra Cheddar
- 8 zelených cibúľ
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- Umyté zemiaky v šupke pečte vo vyhriatej rúre, kým nezmäknú, približne 1 hodinu, v závislosti od veľkosti zemiakov.
- Zemiaky odložte, kým nevychladnú natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať.
- Medzitým vložte slaninu do panvice. Pečte na stredne silnom ohni, kým rovnomerne nezhnedne.
- Zemiaky pozdĺžne prekrojte na polovicu a dužinu vydlabte do veľkej misy.
- K zemiakom pridajte kyslú smotanu, mlieko, maslo, soľ, korenie, 1/2 pohára syra a 1/2 zelenej cibuľky.
- Premiešajte ručným mixérom, kým sa zmes dobre nezmieša a nezíska krémovú konzistenciu.
- Lyžicou dajte zmes do zemiakov; na každú dajte zvyšný syr, zelenú cibuľku a slaninu.
- Vráťte zemiaky do vyhriatej rúry a pečte, kým sa syr nerozpustí, približne 15 minút.