Osvedčená chutná kombinácia vhodná nielen na zimné dni.
Ingrediencie
Na kapustové závitky
- 8 veľkých listov kapusty
- 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 70 ml kyslej smotany
- 230 g varenej ryže
- 800 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžička soli
- 30 g masla
- 1/3 lyžičky mletého korenia
- 2 lyžičky soli
- mleté čierne korenie
- 1 lyžička sladkej papriky
- 3 strúčiky cesnaku, mleté
Na paradajkovú omáčku:
- Soľ, podľa potreby
- 1 bobkový list
- 450 g celých, olúpaných konzervovaných paradajok (s pretlakom) nahrubo nakrájaných
- 250 ml kuracieho vývaru
Postup
- Priveďte do varu veľký hrniec osolenej vody. Pridajte kapustné listy a varte, kým nezmäknú, približne 4 minúty. Listy scedíme do cedidla v dreze a ochladíme pod studenou vodou.
- Do veľkej misy vložte hovädzie mäso, ryžu, kyslú smotanu a 2 lyžičky soli.
- Na strednej panvici na miernom ohni rozohrejte maslo. Pridajte cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varte, kým nezmäknú, približne 7 minút.
- Primiešajte papriku a nové korenie a za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, približne ďalšie 2 minúty. Cibuľovú zmes pridajte k hovädziemu mäsu a premiešajte, kým sa dobre nespojí. Podľa chuti dochuťte korením.
- Kapustné listy položte na pracovnú plochu a osušte papierovými utierkami. Z každého listu odrežte hrubý hlúbik v spodnej časti, čím vytvoríte rovný povrch nad listami. Do stredu každého listu dajte približne 1/2 šálky hovädzej zmesi.
- Zrolujte spodnú časť listu na hovädziu zmes, preložte boky a pokračujte v rolovaní dopredu, kým sa úplne neuzavrie. Opakujte so zvyšnými listami. Rolky usporiadajte do zapekacej misy švom nadol.
- Predhrejte rúru na 190 °C.
Na paradajkovú omáčku:
- V stredne veľkom hrnci zmiešajte paradajky, vývar, soľ a bobkový list. Priveďte do varu a podľa chuti okoreňte korením. Nalejte na kapustové závitky a pekáč pevne zakryte fóliou. Pečte 1 hodinu.
- Odstráňte fóliu z pekáča a pokračujte v pečení za občasného podlievania, až kým nie sú ľahko zhnednuté a prepečené, približne ďalších 30 minút.