Hlavné jedláRecepty

Plnená kapusta s paradajkovou omáčkou – recept

Osvedčená chutná kombinácia vhodná nielen na zimné dni.

Ingrediencie

Na kapustové závitky

  • 8 veľkých listov kapusty
  • 1 stredne veľká cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 70 ml kyslej smotany
  • 230 g varenej ryže
  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • 1 lyžička soli
  • 30 g masla
  • 1/3 lyžičky mletého korenia
  • 2 lyžičky soli
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • 3 strúčiky cesnaku, mleté

Na paradajkovú omáčku:

  • Soľ, podľa potreby
  • 1 bobkový list
  • 450 g celých, olúpaných konzervovaných paradajok (s pretlakom) nahrubo nakrájaných
  • 250 ml kuracieho vývaru

Postup

  1. Priveďte do varu veľký hrniec osolenej vody. Pridajte kapustné listy a varte, kým nezmäknú, približne 4 minúty. Listy scedíme do cedidla v dreze a ochladíme pod studenou vodou.
  2. Do veľkej misy vložte hovädzie mäso, ryžu, kyslú smotanu a 2 lyžičky soli.
  3. Na strednej panvici na miernom ohni rozohrejte maslo. Pridajte cibuľu a cesnak a za stáleho miešania varte, kým nezmäknú, približne 7 minút.
  4. Primiešajte papriku a nové korenie a za stáleho miešania varte, kým sa nerozvonia, približne ďalšie 2 minúty. Cibuľovú zmes pridajte k hovädziemu mäsu a premiešajte, kým sa dobre nespojí. Podľa chuti dochuťte korením.
  5. Kapustné listy položte na pracovnú plochu a osušte papierovými utierkami. Z každého listu odrežte hrubý hlúbik v spodnej časti, čím vytvoríte rovný povrch nad listami. Do stredu každého listu dajte približne 1/2 šálky hovädzej zmesi.
  6. Zrolujte spodnú časť listu na hovädziu zmes, preložte boky a pokračujte v rolovaní dopredu, kým sa úplne neuzavrie. Opakujte so zvyšnými listami. Rolky usporiadajte do zapekacej misy švom nadol.
  7. Predhrejte rúru na 190 °C.

Na paradajkovú omáčku:

  1. V stredne veľkom hrnci zmiešajte paradajky, vývar, soľ a bobkový list. Priveďte do varu a podľa chuti okoreňte korením. Nalejte na kapustové závitky a pekáč pevne zakryte fóliou. Pečte 1 hodinu.
  2. Odstráňte fóliu z pekáča a pokračujte v pečení za občasného podlievania, až kým nie sú ľahko zhnednuté a prepečené, približne ďalších 30 minút.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang