Vyskúšajte recept na túto jednoduchú pizzu s hubami a syrom. Ak si ju pripravíte z cesta z obchodu, jej príprava vám zaberie minimum času.
Suroviny
- 450 g cesta na pizzu
- 450 g šampiňónov
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky čerstvých tymianových listov
- 1 šálka strúhaného polotučného syra mozzarella
- 4 olivového oleja
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- celozrnná múka na posypanie
- jemne mletá kukuričná múka na posypanie
- 2 lyžice strúhaného parmezánu
- 2 lyžice nasekaných čerstvých petržlenových listov
Postup
- Ak používate chladené cesto na pizzu, uistite sa, že sa pred začatím pečenia nechá asi hodinu odstáť pri izbovej teplote.
- Rúru rozohrejte na 230 °C spolu s plechom na pečenie.
- Medzitým nakrájajte huby na plátky. Rozdrvte 4 strúčiky cesnaku. Z tymianových vetvičiek odstráňte lístky, kým nezískate 2 lyžičky, a pridajte ich k cesnaku. Nastrúhajte syr mozzarella, aby ste získali 1 šálku.
- Na veľkej panvici na strednom ohni rozohrejte 1 lyžicu olivového oleja, kým sa nezačne trblietať. Pridajte polovicu šampiňónov v jednej vrstve a nerušene ich smažte, kým nezhnednú na spodnej strane, približne 5 minút. Dochuťte 1/4 lyžičky soli a 1/8 lyžičky korenia a za stáleho miešania varte, kým huby nezhnednú po celom povrchu a nezmäknú, ďalšie 2 až 3 minúty. Preneste ich do misy.
- Do panvice pridajte 1 lyžicu olivového oleja a zopakujte to so zvyšnými hubami, soľou a korením. Približne minútu predtým, ako budú huby hotové, pridajte cesnak a tymián a restujte, kým sa nerozvoňajú, približne 1 minútu. Preneste do misy s hubami a premiešajte. Odložte do chladu, kým pripravíte cesto.
- Cesto na pizzu rozdeľte na 2 časti. Ak sa cesto lepí, prisypte trochu múky. Posypte papier na pečenie kukuričnou múkou a položte naň jeden z kúskov cesta. Pomocou rúk alebo valčeka vytvarujte cesto do tvaru kruhu.
- Cesto potrite 1 lyžicou olivového oleja a potom naň rozotrite polovicu hubovej zmesi, pričom nechajte asi 1 cm čistý okraj. Posypte polovicou syra mozzarella. Opatrne vyberte predhriaty plech z rúry a pomocou papiera presuňte pizzu priamo na plech.
- Pečte, kým okraje nie sú zlatohnedé a chrumkavé a syr sa neroztopí, 10 až 12 minút.
- Medzitým nastrúhajte toľko parmezánu, aby ste mali 2 polievkové lyžice. Nasekajte petržlenovú vňať. podľa chuti.
- Vyberte plech z rúry a opatrne preložte pizzu na čistú dosku na krájanie. Papier si nechajte na prípravu druhej pizze a plech vráťte do rúry.
- Upečenú pizzu posypte polovicou parmezánu a polovicou petržlenovej vňate. Necháme chvíľu vychladiť, potom nakrájame na plátky a podávame.
- Postup opakujte so zvyšným cestom.