Suroviny
- 400 g teľacieho stehna
- 40 g hladkej múky
- 2 dl smotany
- 1 dl mlieka
- 60 g tuku
- 30 g masla
- citrón
- 1 dl bieleho vína
- mleté čierne korenie
- nové korenie
- bobkový list
- voda a soľ
Na plnku potrebujeme :
- 40 g údenej slaniny bez kože
- 40 g ryže
- 40 g cibule
- 1 vajce
- 60 g zeleru
- 40 g petržlenu
- 60 g mrkvy
- mleté čierne korenie a soľ
Postup
Najskôr pripravíme plnku a to tak, že väčšiu časť koreňovej zeleniny ( zvyšok použijeme na prípravu zeleninového základu ) nakrájame na rezance a udusíme na údenej slanine.
Potom pridáme soľ, koreniny a spojíme s vajcom. Nakoniec pridáme nie celkom dovarenú ryžu a pomiešame. Stehno pokrájame na rezne, zľahka naklepeme a osolíme.
Potom ich naplníme pripravenou plnkou, zvinieme a spevníme špáradlom. Pripravíme si zeleninový základ a to tak, že cibuľu pokrájame na drobné kúsky a speníme ju na tuku.
Pridáme zvyšok koreňovej zeleniny pokrájanú na rezance, pridáme taktiež naplnené mäso a všetko dusíme až do mäkka. Ak je mäso už mäkké, tak ho vyberieme a šťavu vydusíme na tuk. Potom zaprášime múkou, popražíme, zalejeme vodou a povaríme.
Omáčku prepasírujeme cez husté cedidlo, pridáme mlieko a krátko povaríme. Jej chuť vylepšíme citrónom, octom a bielym vínom. Nakoniec pred podávaním ju zjemníme smotanou a maslom. Piešťanský závitok podávame s ryžou.