Tento dezert ponúka lahodné spojenie korenistého perníka a sladko-krémového tiramisu.
Prísady
- 150 ml espresso
- 100 g cukru
- 2 polievkové lyžice amaretta
- 250 g mascarpone
- škorica
- kakaový prášok
- 250 g trstinového cukru
- 1 vanilkový struk
- štipka škorice
- 300 g špaldovej celozrnnej múky
- 150 g masla
- 1 balenie kypriaceho prášku
- 50 g lieskových orechov
- 50 g mandlí
- 50 g vlašských orechov
- 3 polievkové lyžice kakaového prášku
- balenie korenia na perník
- 250 ml mlieka
- 3 polievkové lyžice medu
- 4 vajcia
Postup
Perník: Zmiešame múku, cukor, vanilku, škoricu, korenie do perníka, kypriaci prášok, kakao a orechy. Následne rozohrejeme mlieko s maslo, vychladené pridáme do múčnej zmesi. Poriadne premiešame, pridáme vajcia a med, vymiesime lesklé cesto, ktoré vylejeme na plech. Pečieme cca. 15 minút pri 200°C.
Keď upečený perník vychladne, pokrájame ho na vhodne veľké kúsky (záleží to od konkrétnej formy) a položíme prvú vrstvu cesta do hlbokej formy. Cesto pokropíme čerstvým espressom s cukrom a amarettom. Následne vymiešame mascarpone s cukrom a škoricou a postupne vrstvíme (pričom perníkové cesto vždy ovlažíme espressovou zmesou).
Poslednú vrstvu tvorí mascarpone krém. Tiramisu odložíme do chladu minimálne na 4 hodiny. Pred servírovaním posypeme hrubšou vrstvou kakaového prášku.