Hoci príprava týchto cestovín vám zaberie o čosi viac času, výsledok určite bude stáť za to.
Suroviny
- 1 kg krátkych hovädzích rebier
- soľ a mleté čierne korenie
- 60 ml olivového oleja
- 1 veľká cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 5 rímskych paradajok
- 250 ml červeného vína
- 3 lyžice dijonskej horčice
- 500 ml hovädzieho vývaru
- 500 g cestovín penne
- 30 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 20 g čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- Rúru predhrejte na 180 °C.
- Rebrá ochuťte soľou a korením. Vo veľkej zapekacej miske s ťažkým dnom alebo v hrnci odolnom voči teplu rozohrejte olej.
- Po častiach pridávajte rebrá a opekajte ich zo všetkých strán, približne 8 až 10 minút. Rebierka vyberte a odložte bokom.
- Pridajte nakrájanú cibuľu a cesnak a za častého miešania varte dve minúty. Pridajte paradajky, víno a horčicu. Zmes priveďte do varu.
- Rebierka vráťte do panvice. Pridajte hovädzí vývar, nádobu prikryte a vložte do rúry na 2 a pol hodiny, kým mäso nie je vidličkou mäkké a ľahko odpadáva od kosti.
- Rebierka vyberte z omáčky.
- Pomocou naberačky prelejte omáčku do kuchynského robota. Spracúvajte, kým zmes nebude hladká. Omáčku prelejte do hrnca a udržiavajte ju teplú na miernom ohni.
- Odstráňte mäso z kostí. Pomocou dvoch vidličiek rozdrvte mäso na malé kúsky. Rozdrvené mäso vmiešajte do omáčky. Podľa chuti dochuťte soľou a korením.
- Veľký hrniec s osolenou vodou priveďte do varu. Pridajte cestoviny a za občasného miešania varte, kým nezmäknú.
- Cestoviny sceďte a vložte do veľkej servírovacej misy.
- Pomocou dierkovanej lyžice vyberte mäso z omáčky a pridajte ho k cestovinám. Na cestoviny nalejte omáčku. Dobre premiešajte a v prípade potreby cestoviny zrieďte ďalšou omáčkou.
- Pred podávaním posypte cestoviny parmezánom a nasekanou petržlenovou vňaťou.