V tomto hlavnom jedle sa snúbi klasika čínskej kuchyne s európskymi surovinami. Kombinácia predstavuje lahodnú fúziu, ktorá spája ďaleké východné koreniny s tradičnými surovinami, a tým poteší nielen chuťové poháriky.
Prísady
- 20 ml medu
- 20 ml javorového sirupu
- 1 čerstvá kačka
- 60 ml tmavej sójovej omáčky
- 1 strúčik cesnaku
- 3 šalotky
- 1 čajová lyžička mletého zázvoru
- štipka škorice
- 3 hviezdy anízu
- 1 kus zázvoru
- 3 polievkové lyžice kukuričného škrobu
- soľ a korenie
- Hosinská omáčka
- 1 hrnček hoisinu
- 500 ml kačacieho vývaru
- 1 kus zázvoru
- 1 pomaranč
- 20 ml medu
- soľ a korenie
- Čínska kapusta
- 1 čínska kapusta
- 1 cibuľa
- 1 jablko
- 1 štipka škorice
- 2 polievkové lyžice brusnicovej marmelády
- 1 bobkový list
- kačacia masť
- 1 polievková lyžica cukru
- 2 polievkové lyžice octu
- 250 ml vody
- 2 klinčeky
- 2 čajové lyžičky múky
- 20 ml červeného vína
- Ázijské knedličky
- 1 balenie cesta na knedle
- 2 polievkové lyžice arašidovej pasty
- 1 zväzok koriandra
- 20 ml sezamového oleja
- 20 ml sójovej omáčky
- hrsť arašidov
Postup
Najskôr umyjeme kačku, dobre ju osušíme a začneme s prípravou pekingskej omáčky. Cibuľu nakrájame na malé kocky a rozmixujeme spolu s cesnakom a zázvorom. Vzniknuté pyré zmiešame s tromi litrami vody, medom, javorovým sirupom, sójovou omáčkou, mletým zázvorom, anízom a škoricou v hlbokom (zapekacom) pekáči. Kukuričný škrob zmiešame v troche vody a pridáme taktiež do pekáča.
Nakoniec vložíme kačku. Po 15 minútach kačka nasiakne všetky arómy. Po ďalších 15 minútach vytiahneme kačku z pekáča a necháme ju 6 hodín schnúť. Po šiestich hodinách schnutia pečieme kačku asi 30 minút pri 180°C. Aby sa úplne nevysušila, vložíme do trúby taktiež misku s vodou. Po polhodine otočíme kačku a pečieme ďalších 45 minút. Otáčame tak často, kým kačka chytí krásnu zlatohnedú farbu a kým bude chrumkavá.
V hrnci uvaríme kačací vývar a pridáme sladkastý hoison. Následne pridáme postrúhaný zázvor, osviežujúcu postrúhanú kôru z pomaranča a podľa chuti med, soľ a korenie. Čínsku kapustu dôkladne umyjeme a zbavíme hlúbu. V panvici zľahka opečieme cibuľu na kačacej masti. Pridáme najemno nakrájané jablko a trochu cukru.
Následne pridáme čínsku kapustu. Ochutíme trochou octu, zakryjeme pokrievkou a dusíme 10 minút, kým sa koreneno-sladko-kyslé arómy nezmiešajú. Po desiatich minútach pridajte vodu, všetky koreniny, múku, červené víno a brusnicovú marmeládu a varte kapustu ešte 30 minút.
Na záver pridajte voňavý rozmarín. Táto sladkasto-kyslá príloha je najlepšou práve pre pekingskú kačku. Vo veľkej mise zmiešame cesto na knedle so slanou arašidovou pastou. Pridáme posekaný koriander, 20ml sezamového oleja, sójovú omáčku a posekané arašidy pre ešte intenzívnejšiu arómu. Po dôkladnom zamiešaní vyformujeme z cesta knedličky vo veľkosti sliviek.