Tieto vynikajúce pečené zemiaky sú oveľa chutnejšie ako hranolky. Priznám sa, že mi trvalo dosť dlho, kým som tento recept na pečené zemiaky zdokonalila. Dnes sa s vami preto podelím o niekoľko trikov. Pri tomto spôsobe sa získajú veľké kusy zemiakov, ktoré sú zvonku krásne zlatisté a vo vnútri jemné ako vankúšik.
Ingrediencie
- 1 kg zemiakov
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 lyžička cesnakového prášku
- 1/4 lyžičky jemnej soli
- 1 lyžica jemne nasekaného rozmarínu
- 2 lyžičky nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- čerstvo namleté čierne korenie, podľa chuti
Postup
- Rúru predhrejte na 220 °C a do stredu rúry vložte mriežku.
- Veľký plech s okrajmi vystelte papierom na pečenie, aby sa zemiaky nepripiekli.
- Zemiaky nakrájajte na dvojcentimetrové kúsky (malé zemiaky nakrájajte na polovice, väčšie na štvrtiny).
- Uložte ich na pripravený plech na pečenie.
- Zemiaky pokvapkajte olivovým olejom, potom posypte cesnakovým práškom, soľou a rozmarínom.
- Rukami premiešajte, kým zemiaky nebudú rovnomerne obalené v zmesi.
- Zemiaky urovnajte do rovnomernej vrstvy na plechu tak, aby sa ich ploché okraje opierali o plech.
- Zemiaky pečte 40 až 45 minút, v polovici ich premiešajte, kým nie sú dozlatista opečené (skontrolujte ich spodok) a ľahko ich prepichnete vidličkou.
- Vmiešajte petržlenovú vňať a podľa chuti pridajte soľ a trochu čierneho korenia.
- Podávajte ihneď.
TIP: Môžete vyskúšať aj sladké chrumkavé zemiaky.