Hlavné jedláRecepty

Recept na dokonalé pečené zemiaky

Tieto vynikajúce pečené zemiaky sú oveľa chutnejšie ako hranolky. Priznám sa, že mi trvalo dosť dlho, kým som tento recept na pečené zemiaky zdokonalila. Dnes sa s vami preto podelím o niekoľko trikov. Pri tomto spôsobe sa získajú veľké kusy zemiakov, ktoré sú zvonku krásne zlatisté a vo vnútri jemné ako vankúšik.

Ingrediencie

  • 1 kg zemiakov
  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžička cesnakového prášku
  • 1/4 lyžičky jemnej soli
  • 1 lyžica jemne nasekaného rozmarínu
  • 2 lyžičky nadrobno nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • čerstvo namleté čierne korenie, podľa chuti

Postup

  1. Rúru predhrejte na 220 °C a do stredu rúry vložte mriežku.
  2. Veľký plech s okrajmi vystelte papierom na pečenie, aby sa zemiaky nepripiekli.
  3. Zemiaky nakrájajte na dvojcentimetrové kúsky (malé zemiaky nakrájajte na polovice, väčšie na štvrtiny).
  4. Uložte ich na pripravený plech na pečenie.
  5. Zemiaky pokvapkajte olivovým olejom, potom posypte cesnakovým práškom, soľou a rozmarínom.
  6. Rukami premiešajte, kým zemiaky nebudú rovnomerne obalené v zmesi.
  7. Zemiaky urovnajte do rovnomernej vrstvy na plechu tak, aby sa ich ploché okraje opierali o plech.
  8. Zemiaky pečte 40 až 45 minút, v polovici ich premiešajte, kým nie sú dozlatista opečené (skontrolujte ich spodok) a ľahko ich prepichnete vidličkou.
  9. Vmiešajte petržlenovú vňať a podľa chuti pridajte soľ a trochu čierneho korenia.
  10. Podávajte ihneď.

TIP: Môžete vyskúšať aj sladké chrumkavé zemiaky.

© 2024 iVarenie.sk | Nakódoval Leoš Lang